compliance 前途

259 回覆
16 Like 218 Dislike
其實間間D人點叻都係有D柒野嫁啦
之不過中資個practice正常係冇外資係咁係冇錯既
同埋中資Business唔係好理 Compliance advice
威啦威啦
得ibank先有真compliance 其他都係垃圾
最威係你
13年exp先40-60K?
我見好多5-6年exp已經40K up
如果係講retail 既其實做過兩間算top tier 既中資都唔會係唔理compliance advice, 唔好講到中資就大撚晒可以唔跟例做野
身邊d fd勁都可以攞上連登哂 仲要靠踩低人 起人底攞優越感
其實講到中資compliance 咁垃圾, 外資咁勁既不如去睇下MA / SFC d enforcements, 睇下係咪衰既全部都係中資一間外資都無
what a loser not facing the reality aren’t you too simple and sometimes naive?
well i am not gonna waste my time replying you such little shit anymore
GRC同compliance係咪同一樣野黎?
女朋友做中資GRC
先4年經已經搵緊5xk未計bonus
係連登仔眼中冇際遇呢回事
入唔到ibank 就係一定係你廢
ibank係最低標準而已
準時收工好緊要,多2k 唔係多好多
Brand name for future career 先係緊要
Cdd真係好撚垃圾,又冇嘢學比狗做
真係
中資行出嚟啲HR一定會問
你返工全部都中文,咁你英文ok嘛
或者
我地冇OT claim,你ok嘛
中資邊夠膽罸? HKMA 咪又係都要睇大陸頭,之前美國制裁單野,出Annocument 寫到叫銀行自己決定 , 戴晒頭盔
事實中資Compliance 對比外資的確垃圾
CICC, CLSA 叫好D
下下拎同業同top果班出嚟做判斷真係冇意思
我屋企倒垃圾果個收緊四皮嘢一個月
唔通全香港清潔工友都收緊四皮,前途光明

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞