compliance 前途

259 回覆
16 Like 218 Dislike
好難架喎ching
一打黎都知做咩,一打黎就屌
唔係就電話chur 爆你
你講得唔夠完滿就日後咬住你
話你講係咁
所以有咩白紙黑紙寫清楚
好似係
睇做邊PART啦 ..
做ADVISORY做到上去其實都OK既

做KYC/AML就DEFUALT黑人憎...
D 屎有排執,如果有project exp 會好好多
班時事台狗成日覺得政府包庇中資
搵得Big 4 都係亂到傻嘅客
所以都係捱返黎架啫d exp
依加一收哂水啦。點同以前比。

以前大學生好吃香tim ,依加….
有,而家big 4 多左好多fi advisory 既post, 做到咁上下bump 大個base入番bank 做, 不過你真係遇地獄生活
做compliance去外資,唔洗諗
為移民同exposure 都大好多,最好行FCC。
其實TM/Sanctions/CDD 都冇所謂,因為FCC advisory 你去到外國未必同鬼佬work 到。

如果stay 香港,就行外資RC啦。
要入行,如果做開regulators / big 4 advisory 會易d 去好位,但係個人能力反而係仲要,knowledge 只係paper 野,可自學。
咪玩啦 compliance advisory班人講野仲大聲過business班人呀ching
你所指嘅Compliance"大聲" 同我所講FO/MO屌9佢地,唔同

我打個比喻:
Compliance = 2萬隻警犬
FO/MO = 5百萬黃絲市民 + 一部份藍絲

警犬權力過大+有槍,係香港打橫行聲大夾惡 壞事做盡都仲得,夠哂惡夠哂大聲

實際香港市民8-9成都憎警犬,連一部份藍絲都憎佢地,背後無時無刻都屌佢老母臭化西

休左班警犬只係隻過街老鼠,出街敢同人講自己係警察?FG / IG都delete哂,只係敢開Weibo圍爐取暖
打個比喻姐

Compliance最鐘意自己係Compliance room裡面圍爐,覺得自己係"專業",高人一等
Email/電話/開會咪惡囉,一出左Compliance room,經過FO area / 係lift lobby就閃閃縮縮
如果要做埋Compliance MIC可以有幾錢? 年資約8年
呢D邊有實價
根本幾皮去到20幾皮都有
唔知ching你做咩咁憎compliance唔中意唔駛專登討論 做到FO好多人都做FO啦 做唔到FO情況下 compliance都算唔錯 唔知你做開咩資 我中資美資都做過 FOMO都識 大家都只係想做到單deal唔想比人罰錢出report 跟本無咁大怨氣
同埋compliance點會唔係專業 唔好講business compliance淨係講FCC compliance都已經係好專業範疇既野 不過講你都未必明 哂氣
其實compliance 同FO大家都係想搞掂件事, 又唔會被罰錢姐

講真有時啲sales 真係太aggressive, 唔阻止俾佢去咗,比Regulator 周到大家都麻煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞