compliance 前途

259 回覆
16 Like 218 Dislike
我做regulatory compliance 個邊,都唔太清楚AML advisory. 不過見過有做KYC EDD 入行再轉工去AML advisory

如果係岩畢業既報下銀行GT 揀compliance
Regulatory compliance 有咩做
識人入到真aml intern 有return 無要,之後再返去都係搵得返kyc
做compliance 係咪英文能力要求要好高 say AL UE B or above, IElTS 8 or DSE 5*,5** 咁?
Retail bank 既regulatory compliance 都仲有分general 或者 investment / insurance company. 主要都係睇regulatory requirements 做下advisory, licensing, 同官傾計, etc.

general compliance 就間間唔同分工,有d 要睇埋FATCA / CRS 個d. 依家仲多左d fintech / regtech 野搞
咁浪費,如果一畢業可以直入AML advisory 真係唔錯
我都同d 細既講。諗住做一兩年走人既一定係揀AML 個邊,skill set transferrable. 過到uk 都有機會搵得返差唔多野既。

如果唔打算走既話做RC 其實前景都仲算ok. 做到SM/AVP既60k+都唔太難
佢仲浮沉緊,佢都話真aml好難入,當年唔識野,佢識人都係aml contract 同kyc 位loop 緊

想請教一下做audit ,點鋪路入compliance 好?
做唔到律師咪做compliance
未必嘅 外國大把銀行都需要呢一類型嘅人 就算唔係Compliance你係做CDD或者KYC個原理其實一樣可以帶去外國銀行嗰邊做 只係個Regulations 個名唔同咗但係實質內容大同小異
D regulator 成日玩新野,之後問問問
香港好忙架,咁易話返黎做咩
其實一樣好多OT , 只不過冇audit claim 咁足
Risk 同audit 大多external review 多, 入compliance 做internal 已經唔同玩法
香港6 點走得,如果你返8:00/ 8:30 同1個鐘食飯
新加坡聽講人工都係5、6千
做乜要搵香港人做,office租金又貴人咁多倍

最重要唔係啲咩skilled work
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞