compliance 前途

259 回覆
16 Like 218 Dislike
點為之真compliance
巴打係咪講緊中小型brokerage firm
做左一年compliance, 人工26k以上, 咪放流料啦
Asset management compliance儲幾年經驗去唔去到bank compliance?
Ching 可唔可以講多啲SFC條path同人工個方面

呢d 5/6年exp已經有M位做 加有45-55k/月
想問下asset management嘅compliance 同Retail bank點唔同法?人工同前景係好啲定差啲?
最簡單講Asset management 淨係俾SFC 管,你做bank 最少睇晒MA, SFC, IA 同MPFA 既regulations.

不過都係個句compliance 有好多飯,你做Financial Crime Compliance 同Regulatory Compliance 又唔同。依兩大類入面又細分,人工個d好難generic 咁答你。

但你問我我覺得做Bank 安全d. 原因自己諗,唔想犯法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞