compliance 前途

259 回覆
16 Like 218 Dislike
啱啱舊公司加咗人工,同時有間細中資銀行offer可以多2k, 請問應該做到年尾再跳大銀行定係轉工

走,錢多大哂
其他package 如何
中資做compliance 小心之後無人要
AL SL 一樣,中資就6月出bonus, 依家bonus就4月出同可以準時六點收工
請問點解?

除非肯重頭黎過
咪能做Compliance啦,冇出路
想問點解
未去到簽名位應該冇事嘅
我都覺
書要讀多多
嘢就越嚟越難做
人工又唔係加得好
同意,又high risk 識嘅嘢又唔transferable

你淨係識香港D rules ,想轉去外國都唔得
咁CDD review 同 compliance 邊個會好啲? 定係大家都一樣冇出路
你夾硬咁樣比compliance會好啲
咁做完中資再跳出嚟會唔會好難?
而家compliance 一般Junior grade 係咩價?
咁低
除左打工,創唔到業。。。
比狗做 不如去做譚仔啦
有個19 LLB degree 做會否高返少少?
依家compliance請新仔既話好似已經傾向請有law 底既FG?
呢個只係你贏到offer機會大D,同你人工冇乜關係
呢個工種完美演繹 又要馬兒好 又要馬兒不吃草 呢句老土嘢
你見到一般大路嘅港/外資retail bank嘅job requirements 九成都係咁:
最好讀law / finance,但business related 都勉強ok
0-2年工作經驗,又話fg also ok
又要你有乜cert物cert
最後問下咩價位啦
夠膽死開16-18k
唔明點解會有人做,如果FG 有LLB 既 supposed 都讀得書,洗鬼 搵份16-18K 既工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞