compliance 前途

259 回覆
16 Like 218 Dislike
Audit 轉去compliance/internal audit其實唔難wor, 如果你本身係跟開FI 就仲有優勢. 見到有想做既位就apply 試下la. 基本上超過大半既compliance 人都係audit 出身
忙唔忙真係睇下做咩範疇
做tran mon 要清alarm返9放9/10 加星期六仲要返去OT既有
做compliance review 既可以返9半跟住6點準時收工
RC 就睇下有無撞正咩deadline 要趕project. 或者唔好彩個官落黎做onsite 都做到仆街

不過retail bank 一般都2個鐘lunch hour. Junior 位有OT claim
其實如果講retail bank, compliance 仲有分business complian 同真正second line of defence 既compliance

Business compliance 通常叫1.5, 決定夾左係frontline 同compliance (2nd line) 中間。Business compliance 多數係做implementation / QA 個類野,有d 仲要湊埋d sales. 而真正係2線既compliance 就做interpretation 多,例如MA/SFC/IA 有咩新例就同business units 傾有無咩要野改之類。

1.5 同2線既compliance 人工個range 都有分別。其實做2線既3,4年exp 又醒目既30K 左右都有。其實好難將唔同範疇既compliance 去比較,compliance 人工個range 可以好難撚闊
Vp 都未必有
做ibank/PB 或者buy / sell side 既compliance 又唔同啦,retail bank 既compliance 真係無咁高人工既
因為我見LinkedIn 好多audit 轉compliance ,想請問轉之前做build up邊邊面skill set knowledge 成功機會大?歐洲銀行係咪難入啲?
retail 又的確係難做,同埋人工唔高。
但呢個世界唔係剩係得retail既好多ibank compliance位最近都有加人工搶人,冇乜人有相關expertise
你晏左入行。

如果你2008個幾年入行,你依加會做到manager,人五都有40k+-60k+

但你依加做compliance,注定做十年,人工都未必過30k
我見好多audit轉去analyst
其實咩bank 都重要, 細嘅樓上鋪冇乜野搞
可以入ibank 既話邊個會想入中資?
AML/CDD 反而同外國差唔多但你話如果做regulatory compliance, 專睇SFC/MA regulations 你唔會轉到去外國

因為FCA/SEC/ASIC好唔同 如果你有regional exposure 都可能有機會轉過去SG
樓上鋪serve corporate客,又少investment product 或者做syndicated loan 為主,爽皮好多
所有要對人嘅行業都暫時唔會失業
一係就係IT 、engineer呢啲
真心做compliance 前景就一定有,不過可能d 法規要求慢慢轉型(心照),但終始都一定要有人睇住或者執屎。正常會轉下工around 7-8 年exp(30頭左右)要50k + 人工唔會太難。不過連登仔fg 50k 係睇唔起依d 工ga la
以前真係好好境
真係唔夠人
你無留意到佢哋咩人都請咩,咁上下年資嘅咩background嘅人都有

而家先入行就傻仔
真係睇你自己有無target 做邊一飯compliance. 例如AML 咪盡量睇下AML 既例。如果RC 就睇返MA/SFC/IA 既例。唔駛去背但要識做research

其實mindset 重要d, 諗野要清晰有邏輯(critical/logical thinking). skillset 可以入行再慢慢學, 個人醒目就ok
如果唔係本身勁叻仔/女,academic 好outstanding 或者識d 咩uncle auntie 帶你入行既,retail 算係最易入行。當然之後睇自己目標再轉工啦
之後都吾使complicance
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞