compliance 前途

259 回覆
16 Like 218 Dislike
BAC 定 Central?
咁個人際遇依d野無得講,只係in general 入ibank compliance 一定係比入retail 難好多。
可以考慮吓入SFC/HKMA, 之後條路會好行好多
多謝巴打,點解咁鍾意請audit ? 既然可以入到去慢慢學,我a1試過去in 然後fail 咗

咁入retailing 係咪最易最多位?
我個dept 做syn loan / Bond trading
唔係好了解syn loan係咩尼
syn loan 簡單講即係有客想借一舊大錢,但一間bank 食唔晒要搵多幾間一齊借,分散個risk
central
Central好似99地
通常做licensing同policy等等
又要應酬下regulator
最後高位都係班做過SFC HKMA返黎班人

不過你有興趣其實都算係好踏腳石
Audit 做既野其實同compliance 有d 相似,都係睇regulatory requirements / internal requirements 再睇返間公司既運作係咪comply 到

如果tran mon / KYC 都計埋係AML compliance 既咁一定係retail bank 最多openings 不過我唔係太熟aml 個邊,睇下有無其他巴打答到你
咩中資咁多
Ibank掃地都30k啦
下下攞ibank出黎講有咩意思 證明自己識人好威?
你on9?
可能做住compliance揾tc呢
你咪入去間ibank問吓掃地嗰個有冇30K囉😂
話你知呢個世界嘅現實係點姐傻仔
唔使發窮惡喎,你入唔到,唔代表其他人入唔到嘅。
只係想話俾你知呢度睇到嘅係世界極少數人形成嘅社會縮影。

我哋成個圈子律師,ibank,FAANG打工嘅人都有,我唔覺得有啲咩好威,都係打工姐。不過我諗我同你最大嘅分別,係我知自己做緊乜,向緊邊個方向,你呢?淨係識得做UA T,同埋搵吓邊個醫生肯幫你開免針紙?
如果計成個行業嘅頂端,就係advisory compliance啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞