林志偉:以KPI決定公務員加薪幅度不可行 你哋自己想像套用在部份隊伍會發生咩事

336 回覆
38 Like 238 Dislike
政客做戲子
家下連警犬都要做戲子
擺到明偷換概念不過散仔識閪咩
條傻西叻唔切咁 到時搞D查張身份證20蚊 真係一日比人查10次
計kpi, 咁佢咪拉大隊封商場捉安心出行黎跑數
便衣捉人紅燈過馬路囉

呢啲每日都唔知幾多單啦,洗咩做假案
Set KPI 係無辦法之中嘅辦法

成日行街都見啲狗車泊係條街
係車上面抖,嘆冷氣,打機,瞓教

再唔係就成車人揸去啲偏僻地方

根本全香港人都知公務員係咩料,做嘢係咩方式

以前唔出聲係因為大家都當香港人,俾一份尊重

依家做極權機器,洗撚俾面你咩

一齊含中共條撚囉

得市民受影響,公務員就繼續扮瞓?
倒不如齊齊受影響
要反了,要反了
志偉哥擺明煽動緊
強烈要求國家維和部隊支援,拉晒呢D反政府既垃圾
收咗納稅人錢唔撚駛做嘢剩袋人工?
剩係set 個kPI:

一年內無休班警因為犯罪而被捕入罪

都唔敢啦
佢意思係為要追數會開得更多罰單 有好有唔好嘅 始終啲人亂鳩咁泊車又係阻住晒
你咁講睇嚟真係可行
你覺得冇問題咪到時國安法暴動案同你整個KPI lo
呢個咁既政府你寧願佢唔做野都好過做野
一路都濫用緊嫁啦
洗乜暗示
宜家實權邊個揸手你唔係唔知呀?
政府遲早要對付呢條契弟

陀住枝炮咁撚高調同政權作對

仲要指指點點當自己大爺

完全危害國家安全
用okr好過啦
部門\ team 做到幾多objective, target有幾多progress 等等
On79! 就連開個show或攪場畫展都可用KPI去衡量成唔成功,當唔用金錢角度衡量嘅財務收益率都可從入場率,觀眾滿意度,受眾認知度有否因此提升,仲有活動被投訴率,大撚把野可以去量度哩個show/畫展係咪成功,非量化嘅成效都可以相對地被量化從而得出客觀結論。

冇學個低學歷林總咁以為KPI就係要求你每日抄到幾多張單先得架,唔撚識真係唔好出黎柒喇!
留意返 KPI 多數唔係用quantity去set 係quality
你同雜總講啦 人地低你幾倍人工都未出聲
所以咪要有機制去監察咯e.g.證物房d野有24/7 CCTV,唔可以隨便畀人偽造。知唔知差佬妨礙司法公正幾大罪?唔係一句KPI不可行就完事
唔使咁複雜
全部裝學習強國
愛國kpi唔達標即炒
想像唔到啱

林大總統可唔可以講清楚d呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞