林志偉:以KPI決定公務員加薪幅度不可行 你哋自己想像套用在部份隊伍會發生咩事

336 回覆
38 Like 238 Dislike
你要放KPI係公務員上面係不設實際
>>>> 同你個老細個老細個老細講啦
>>>> 況且,KPI呢 d嘢明明任你老細 set, 可以係講 behaviour (eg 準時,主動積極) / quantitative (eg 1 個月處理幾多投訴,某區蚊患改善幾多%) 但公墓完未 set , hea慣已經嘈到拆天咁
>>>> KPI唔 fair極,都起碼分到 perform同 underperform班友先,有冇 political嘢,好似老細對員工主觀意見,就睇有冇透明度,有咩機制制衡
>>>> 相信公墓完根本唔會去諗,只係求 ban晒佢唔好搞到自己,但糧就照加

> 係啊有唔少人考公務員之前係求hea求穩定但入到去未中撚曬伏囉
>>>> 中唔中伏睇你入唔入到好post, 遇到好老細同同事,不過普遍 AQ都係差 d, 少少嘢都會話中伏
泊街撚末日
十分鐘可以抄一次
起碼警察會半個鐘內到現場
最後就當你真係真係搵到一啲指標去制衡 又點樣確保最後係冇失衡到或者被扭曲到?
係咪應該要搵第三方機構去review?
然而現時香港係咪真係會有實際可行嘅方法可以制衡到政府機構?
喱樣就梗㗎啦
kpi丫拿
你當特首未撚做過差佬?
食屎啦林志偉
宜家行政長官係比卡超啊
係咪作反呀食屎狗
越多先越要減人工
呢條友其實好癲 成日鬧阿頭個阿頭個阿頭個阿頭個阿頭 職位起碼爭十級
唔滿意咪辭職囉
講咁多有咩用
邊有人柴自己台
而家社會有國安法後咁安全,係咪可以炒晒班差佬?
全港有2百萬反中亂港份子,每日拉得500人,十年都未拉得哂
林志偉呢d妖言惑眾
佢執正黎做
對佢有春影響咩
只會更擾民
唔好幻想set咗乜kpi佢哋會少咗人工或市民可以監察到佢哋
大總統係咪要反習大大
同李家超講啦,廢柴
唔好咁睇得起超哥識set喎
個2.5%都似係條友懶醒諗出嚟
好不安
搞事廢老
G持特首用国安法拉鳩佢
所以聽到佢話抄牌跑數真係笑左
唔係已經行緊喇咩
一日抄夠幾多張車牌嗰啲
咁人哋毅進無咩學識,剩係當過差又無乜見識
要求又高咗啲既,要人知KPI係咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞