林志偉:以KPI決定公務員加薪幅度不可行 你哋自己想像套用在部份隊伍會發生咩事

336 回覆
38 Like 238 Dislike

"坊間有好多人喺度講公務員加人工係輸打贏要,話我哋係貪得無厭,但我哋只不過係政府建構嘅機制裡面去討論,做一啲喺建制裡面、機制裡面嘅要求。咁叫做輸打贏要?咁叫做貪得無厭?我唔同意。" --林志偉

林志偉表示,公務員亦是普羅大眾,為自己爭取更好的薪酬是合理行動,只是在機制中討論和要求。他又質疑,薪酬趨勢調查委員會的設立目的,指薪酬趨勢淨指標是6大考慮因素之中,最科學化和最權威的數據,如果數字只有參考作用,職管雙方就毋須花大量人力資源參與討論。

對於有意見認為,公務員應以KPI衡量加薪幅度,林志偉認為並不可行,「好似警察行咇,你要拉50單嘢,阻街你要告多少架車?可想而知,如果真係有咁嘅 KPI,會發生咩事?你哋自己imagine(想像)。」他指出,不是所有商業運作模式也能套用在公務員上,尤其是部份特別隊伍,所牽涉的計算複雜。

林志偉再解釋,無準則計算出來的加薪幅度,不但影響公務員,有私人機構亦指會參考政府的數字作為來年調整機構的加薪指標,影響全香港基層與勞動階層;若然下年將繼續有薪酬趨勢調査的話,亦會影響來年的調查指標,形式惡性循環。

頭先一評( 第一標準薪級公務員評議會)主席林進鴻話想見行政長官,我同紀評(紀律部隊評議會)絕對支持。因為一個多元、開明嘅社會,一個新政府和同事見面,我覺得係理解當然。回想第五屆政府,我哋好快可以見到行政長官,我期望能夠盡快能夠見到我哋一向尊敬嘅行政長官李家超先生。

紀律部隊評議會代表黎偉生,亦同樣對薪酬調整幅度「極表失望」,他指行政會議的建議加幅與紀評會的期望有頗大落差,政府從2020至2021年度起已連續兩年沒有按機制,即薪酬趨勢調查結果,調整公務員薪酬。他又指建議方案未有量化其他五項因素來支持,薪酬趨勢調查委員會亦沒有相關公司能反映紀律部隊的獨特性來作對比。

黎偉生再說,過去兩年凍薪期間社會出現通脹,使得公務員購買力下降,實際上形同減薪,對同事的家庭產生極大負面影響,公務員一直願意與市民共渡時艱,緊守崗位,希望來年政府決定公務員薪酬調整時,能考慮追加這三年在機制上應有的累計升幅,採取一貫不低於通脹升幅的立場,以及要求取消遞增薪的不合理安排,殷切希望行會重新考慮職方提出的要求,修改調整決定。
好似警察行咇,你要拉50單嘢,阻街你要告多少架車?

乜唔係你職責咩?講到好似唔洗DO咁
國安每日要拉500人
佢暗示會濫用職權亂咁開單嚟追數
要跑數即係要拉埋自己伙記,不了
反對派搞搞震
599G咪又係濫用緊,最叻就係果句「留返上庭同個官講」
軍閥混戰
如果真係有咁嘅 KPI,會發生咩事?你哋自己imagine(想像)

我imagine 到會冇721 831

老實連埋增薪點跟ibond 最公平
攞把槍去逼官lo
扮乜呀, police state嚟架, 警察咁尊貴點會有KPI啫!
認真來講跟本無問題
難道商業社會就唔怕員工谷/作KPI?
如果怕佢地做假案谷數濫用職權
只要有正常投訴同懲罰機制去制衡返就得
不過大家都知道............
有公權力機構同商業點比較
即使喺外國
都唔可以咁
一個社會嘅運作一定要有灰色地帶走盞
林佢講嘅其實有道理
咁應該係要限制權力

從來唔可以濫用

要有制衡

而家就係你地班仆街似住無王管

惡撚個李公公
坊間有好多人喺度講公務員加人工係輸打贏要,話我哋係貪得無厭,但我哋只不過係政府建構嘅機制裡面去討論,做一啲喺建制裡面、機制裡面嘅要求。咁叫做輸打贏要?咁叫做貪得無厭?我唔同意。" --林志偉

呢句野套落初選案, 不得了
林大總統咁多野講
KPI都可以係無俾人捉到蛇王 係你mislead 到人哋會濫權咋

信政府 信警察 唔驚

BTW 係罷工就快唔好等下個禮拜 等睇国安法應用
用罪案率做KPI 咪得囉
唔開file 就可以
「好似警察行咇,你要拉50單嘢,阻街你要告多少架車?可想而知,如果真係有咁嘅 KPI,會發生咩事?你哋自己imagine(想像)。」

正確嘅kpi應該係「唔可以發生x單違迫」,行動就係教育, etc. 而唔係啲硬性執行就完成到嘅kpi
你哋本身都有KPI啦你估香港罪案率真係咁低咩,唔開file再係咁講話我幫唔到你架搵我哋都無用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞