林志偉:以KPI決定公務員加薪幅度不可行 你哋自己想像套用在部份隊伍會發生咩事

336 回覆
38 Like 238 Dislike
對於有意見認為,公務員應以KPI衡量加薪幅度,林志偉認為並不可行,「好似警察行咇,你要拉50單嘢,阻街你要告多少架車?可想而知,如果真係有咁嘅 KPI,會發生咩事?你哋自己imagine(想像)。」他指出,不是所有商業運作模式也能套用在公務員上,尤其是部份特別隊伍,所牽涉的計算複雜。

林志偉再解釋,無準則計算出來的加薪幅度,不但影響公務員,有私人機構亦指會參考政府的數字作為來年調整機構的加薪指標,影響全香港基層與勞動階層;若然下年將繼續有薪酬趨勢調査的話,亦會影響來年的調查指標,形式惡性循環。

用KPI 就諗住有得跟
咁又唔想咁跟,即係想自己訂自己跟?
作反了?
令人仇恨正苦喎
国安法未?
嘈嘈嘈
做到野既
升埋你都得
有冇人明白第一段講咩
睇左幾次都唔明佢點解釋唔係貪得無厭
收皮啦,班交通狗本身抄牌都追數啦。扮撚曬野
我地警察部絕對值得加薪250%

其實無kpi都一樣係馬房文化
成日都有人話識擦鞋先升得快
有kpi起碼有啲嘢backup你去爭取
條友連點set kpi 都唔知,講經咩
總統英明
KPI 睇你點 set 唔係一定要話捉幾到幾多個人咁戇鳩. 簡單如接獲事故回應速度, 行咇距離, 體能測試, 學識進修, 呢 D一切可以跟 KPI.
所以兒登仔仲話要支持
現實啲啦
梗係啦政府工唔使做
真正實行上黎會變左一個政治工具
最on9係如果過啲比較闊嘅馬路,未過一半就已經閃燈嘅話,係要企喺路中心安全島等畀車撞死
咁無人叫你kpi set落呢D野度既...
現實d啦,係英國英國會冇問題,係香泡會變左一個打壓異見既工具
有時唔作為未必係壞事
仲要加重行政工作
唔好白痴啦你

拉鳩你紅燈過馬路 你係咪想呀
你覺得香港公務員同佢哋比
效率係點
新加坡有冇
要比只可同新加坡比
777時代抗疫都唔會畀數據牽住走啦, 嗰陣又唔出聲嘅
單方面實行當然會變成政治工具。
所以話,KPI唔係就咁話抄多d牌咁簡單。好嘅制度一定要有互相監督、互相制衡咯
國安整kpi加人工點搞 日日拉50個
寒戰4之我就是王法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞