林志偉:以KPI決定公務員加薪幅度不可行 你哋自己想像套用在部份隊伍會發生咩事

336 回覆
38 Like 238 Dislike
事實上KPI呢樣野真係弱智工廠先岩用
乜警察kpi係捉多啲賊 唔係減低罪案率咩
大總統屍法覆核李家超啦
佢地個KPI要計埋犯罪率WOR, 仲有2.5%算高
終於有人點出問題所在,唔係個個工種都可以set kpi
基本上得routine性嘅工作先適合
KPI 唔可行
宜家正苦咪話加幾多就加幾多
你又唔滿意
要警隊去放蛇掃1樓1, 警隊KPI實係公務員第1
支持林大總統再陀把槍上去講數,上次都得,今次更加得啦
你地咪又係死死地氣狂抄牌亂捉人
講到咁,既然KPI不可行,唯有cut人工咯,屌你老母。
有邊份工可以又冇業績壓力,又可以享受離地咁高薪高福利?咪等於納稅人白養你班廢柴?
聶德權說公務員不應公開表達不滿或與政府唱反調

公務員事務局局長聶德權澄清, 並無指違反誓言的公務員等同有推翻政府的意圖.

政府要求今年七月一日起新入職的公務員, 須宣誓或簽署聲明擁護《基本法》、效忠香港特區, 聶德權在社交專頁發文強調, 公務員違反誓言的門檻相當高, 違反誓言亦是一件很嚴重的事. 如果公務員不接受一國兩制, 不承認香港特區是中華人民共和國的一部分, 甚至認為需要推翻中央和香港特區政府, 這些就是違反誓言的表現, 而不是一些報導所指, 他認為違反誓言或有推翻政府的意圖.

聶德權又說, 在政策醞釀及修訂過程中, 公務員可以積極參與、表達看法, 透過不同的渠道提出建議, 但當政府有政策決定時, 公務員不應公開表達不滿或唱反調.
佢似乎喺度恐嚇政府喎
以我所知
美國、澳洲、支那、台灣、英國既公務員都有KPI
其中美國同澳洲警察都有KPI,佢地有人專門研究警察個KPI 應該點設計
日日爆數
你講撚到唔洗交數咁
你炒牛肉乾咪又係有條數 唔好扮冇啦
屌你警隊 特別係做head果d 有kpi幾撚奇
中環槍擊案你拉撚左未呀
講到好似平時無出糧咁
林大總統想教比卡超做野
想奪權?令人不安
軍隊叛變
好大膽
點解唔可以講KPI?唔使講破案率?中環槍擊案拉到人未?
渣開車都知
呢兩年抄牌真係追數
政府嘅財政預算
真係預算交通違例收入會大增
林志偉事事反政府
咁佢地咪屈多D人藏毒囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞