測量學之誤解 (Surveying)

261 回覆
20 Like 66 Dislike
首先m1m2無用真係打咗個突
明明year 1已經要讀微積分m1

HKU唔洗
Poly可能要
無做過qs intern 都有工
冇追post
同埋香港公司唔只做香港project
所以難失業

香港間間公司都要會計,所以難失業

隔離sales post話乜舖都要sales 所以sales長做長有 唔會失業 異曲同工
講真qs同會計有d似 樓主都識講係加減數 新入行果d計下自己仲可以做幾多年先比ai取代

成日話俾ai取代
但係唔係間間公司都會用ai先

無知一問,比ai取代姐係咩?
利申:讀緊書

AI應該講緊用bim取代人手take數掛

老實講,香港則樓出D圖咁垃圾,bim點會咁易普及

而家都係有小小政府jobs有用bim, 主要係用來做clash detection多
surveying賤過屎呀而家 hkis連I大仔都認可埋 高分撚想有前途就唔好入
痴線,作為你師兄見到你開po講surveying之誤解,點知第一句就話surveying係一大堆law同簡單加減乘除,我真係差啲比你激死
冇追post
同埋香港公司唔只做香港project
所以難失業

香港間間公司都要會計,所以難失業

隔離sales post話乜舖都要sales 所以sales長做長有 唔會失業 異曲同工
講真qs同會計有d似 樓主都識講係加減數 新入行果d計下自己仲可以做幾多年先比ai取代

成日話俾ai取代
但係唔係間間公司都會用ai先

無知一問,比ai取代姐係咩?
利申:讀緊書

AI應該講緊用bim取代人手take數掛

老實講,香港則樓出D圖咁垃圾,bim點會咁易普及

而家都係有小小政府jobs有用bim, 主要係用來做clash detection多

唔係呀 bim還bim 不過都係果個問題 e家bim已經可以好簡單咁勾個數出黎 不過問題係香港改圖速度同次數太多 畫bim果班人根本update唔設個model 所以e家就算有bim既job個 bim根本就唔係最update d數自然都唔update=冇用
如果bim再普及d archi改圖出圖果陣直接用bim咁出 或者 ai咁發展落去 叫佢讀你d手mark圖自己寫入電腦/做多小小方便你改圖 咁都有助解決呢個問題 bim既呢問題不再 香港普及都係遲早既時
痴線,作為你師兄見到你開po講surveying之誤解,點知第一句就話surveying係一大堆law同簡單加減乘除,我真係差啲比你激死

佢讀左一個學期就quit左 識乜啊佢 係到扮有料

HKU唔洗
Poly可能要

點會唔洗HKU year 4要
https://lihkg.com/thread/33452/page/1?ref=ios

讀到想quit你都夠膽開呢個post?
https://lihkg.com/thread/33452/page/1?ref=ios

點只想 佢真係quit左
我收到city同poly offer ,邊個好?
我開始懷疑樓豬派緊膠 其實係度9up測量

轉科

poly

想做bs就poly, 想做qs就city
我見我frd 依家係地政總署做緊trainee
話考完個牌番番政府做就有幾皮野
好似幾好咁
又係做地產,樓呢d,學到好多呢方面知識wor
你知香港地玩樓先會發達

返到入政府緊係好架
但地政 graduate 做夠兩年就要走,
政府perm 位好少開,
好難入

同咩比先,Professional grade 黎講 政府surveying post 算係多同易入

終於有人知我心

HKU唔洗
Poly可能要

點會唔洗HKU year 4要

in regression we trust

終於有人知我心

格離個post pro你好多

終於有人知我心

開個post 派下膠引人討論姐
唔係咁邊有咁多pro jj意見

點只想 佢真係quit左

唔好追擊我

終於有人知我心

你又講得啱,唔係比你激親我都唔會的起心肝開隔離個post

終於有人知我心

你又講得啱,唔係比你激親我都唔會的起心肝開隔離個post

巴打forgive me
咁問下如果HKU MSc Real Estate 條出路又可以係點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞