測量學之誤解 (Surveying)

261 回覆
20 Like 66 Dislike
香港對QS和BS於未來仍有大量需求

我屌你老母咩
fg左幾個月都搵唔到工
見你白紙唔撚請

屌一鳩樣
in果陣話:姐係你完全冇qs經驗?
喂阿哥,有經驗我唔寫落cv?
BS同QS分別係咩?
利申:紅磚yr1
咪聽樓主9up

單叫Surveying通常講緊gp qs bs
其他果啲會加多個字係前面 eg land sur

讀Surveying既就真係on9仔
Poly收成2x幾分 呢啲分走去讀三寶/ 揀其他科就大把前途

Surveying 工時長撚到仆街 得果兩萬蚊fg要你做12-14個鐘 仲要有時返埋六日趕工 除返開低撚過最低工資 入行就真係on9仔

Ps ot緊打呢段野
唔理課程難度
讀survey定civil好

個人覺得Civil仲好
一嚟工作上競爭較細
Surveying考牌上唔係讀呢科degree但係有呢行經驗都考到 相反hkie要求有相應degree
二嚟權力上
宜家project上面engine嘅話事權好大 通常都係project manager 即係最後簽名嗰個
三 起薪高
睇政府就知道
問題係civil嘅男女比例相較surveying嚴重失衡 同埋好似多credit啲

競爭黎講
唔係civil仲大競爭咩?
ive年年grad咁多人

Ive仔冇份爭
因為行唔到scheme a
但淨係hku ust poly city都已經好大競爭

屌你老尾係到鳩up ust撚有surveying讀
BS同QS分別係咩?

冇分別,讀完一樣喺屋企做測量
BS同QS分別係咩?

堅定流 讀緊都問有乜分別
仲想人餵
咪聽樓主9up

Poly收成2x幾分 呢啲分走去讀三寶/ 揀其他科就大把前途

Surveying 工時長撚到仆街 得果兩萬蚊fg要你做12-14個鐘 仲要有時返埋六日趕工 除返開低撚過最低工資 入行就真係on9仔

Ps ot緊打呢段野

三實收成28,29分

Poly survey 都27啦

仲有見過28 29啲傻鳩覺得測量好景入段都唔少
咪聽樓主9up

Ps ot緊打呢段野

三實收成28,29分

DSE過30分走去讀hku測量都有
真係哂料
咪聽樓主9up

Ps ot緊打呢段野

最on9 係你公開試咁高分考入ugc degree,

出到來發覺,原來而家考其一個top up, 甚至唔相關degree都有機會開logbook考牌
咪聽樓主9up

Ps ot緊打呢段野

三實收成28,29分

真係哂料

好彩quit撚左
咪聽樓主9up

Ps ot緊打呢段野

三實收成28,29分

真係哂料

好彩quit撚左

祝你順利入到qfin
Surveyor睇law!
BS同QS分別係咩?

冇分別,讀完一樣喺屋企做測量

喺屋企做量地
冇追post
同埋香港公司唔只做香港project
所以難失業
冇追post
所以難失業

Yes 之前翻過個intern 做馬來西亞同大陸野多
我想問下係Lands Department做assistant surveyor有幾多人工?

25xxx

[img]http://img.eservice-hk.net/upload/2017/07/02/195627_e8979fdb
5e6f4c5b6cf507f401c03de9.jpg[/img]
之前樓上講嘅蛇仔(測量助理=/=助理測量師) 即係政府丈量員

681420 / 4 / 12 = 14196 ???

每個職位

sor, blind - $56785 /head /month ?
讀緊PFM 留名
唔理課程難度
讀survey定civil好

個人覺得Civil仲好
一嚟工作上競爭較細
Surveying考牌上唔係讀呢科degree但係有呢行經驗都考到 相反hkie要求有相應degree
二嚟權力上
宜家project上面engine嘅話事權好大 通常都係project manager 即係最後簽名嗰個
三 起薪高
睇政府就知道
問題係civil嘅男女比例相較surveying嚴重失衡 同埋好似多credit啲

競爭黎講
唔係civil仲大競爭咩?
ive年年grad咁多人

Ive仔冇份爭
因為行唔到scheme a
但淨係hku ust poly city都已經好大競爭

屌你老尾係到鳩up ust撚有surveying讀

自己眼殘唔睇清楚就屌人老尾
講緊civil呀
唔係提scheme 做乜柒
Survey 係撚行scheme a
冇追post
所以難失業

香港間間公司都要會計,所以難失業

隔離sales post話乜舖都要sales 所以sales長做長有 唔會失業 異曲同工
講真qs同會計有d似 樓主都識講係加減數 新入行果d計下自己仲可以做幾多年先比ai取代
冇追post
所以難失業

隔離sales post話乜舖都要sales 所以sales長做長有 唔會失業 異曲同工
講真qs同會計有d似 樓主都識講係加減數 新入行果d計下自己仲可以做幾多年先比ai取代

咁咪仆街
冇追post
所以難失業

咁咪仆街

咁qs除左度數計數仲有好多野做既 仲有vo 對上家拎錢好多野都冇咁快被取代 但工作量減左 人手就。。。。
Urban planning 係咪又乞食

行頭窄到

Planning 香港好似冇degree讀 得master

有機會讀下先,依家做civil 對planning 有啲性趣

我bachelor urban planning
夠分入三寶
不過入面都大把人27以上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞