測量學之誤解 (Surveying)

261 回覆
20 Like 66 Dislike
測量入面邊方面多數計?

QS同埋計角度
利申civil仔,讀過一個sem survey
唔理課程難度
讀survey定civil好

兩個都唔好,電機啦,易畢業+前景都ok
不如俾個guide俾想入行做地盤猛尻嘅同學
Surveying嘅programme有三間U有提供:
HKU PolyU CityU

HKU
Surveying (BS QS GP PFM PD)
受hkis 五個division 認可
讀緊嘅時候唔洗揀住 grad咗先揀入邊個

PolyU
要揀想讀bs QS 定GP 揀定咗就各自讀唔同嘅course

Geomatics (LS)
唯一LS division認可degree

Property Management (PFM)
專攻property and facility

CityU
Surveying (BS QS)
得兩個牌可以揀 不過勝在final year可以同construction唔同sector嘅同學(Archi Civil...)一齊做份project

歡迎補充
其他major入去做有冇可以

讀翻個master in surveying
唔理課程難度

有能力能讀civil啦

qs來講,
而家乜撚人都話轉行做QS, 開logbook 諗住考牌做測量師,都已經飽和晒

civil起碼都唔係話你想轉就轉,就算你將來唔想返返civil都做,都可以轉做QS

QS近年已經係一個公廁行業

仲要個個都話白紙入行

早幾年都會請既
而家唔該整返張related 既hd先啦

白紙入行,覺得自己會考到牌做到測量師先好笑

人地正統UGC QS degree出身都唔係個個考到啦

學會俾你做probationer純粹想收會費/cpd 錢咋

HKU

PolyU
要揀想讀bs QS 定GP 揀定咗就各自讀唔同嘅course

CityU
得兩個牌可以揀 不過勝在final year可以同construction唔同sector嘅同學(Archi Civil...)一齊做份project

歡迎補充

新post留名

或者proof到你有最少三年從事嗰個division認可嘅工作

或者proof到你有最少三年從事嗰個division認可嘅工作

同埋儲cpd
我想問下係Lands Department做assistant surveyor有幾多人工?

HKU

PolyU

CityU

歡迎補充

無i大
我想問下係Lands Department做assistant surveyor有幾多人工?

年薪681420
唔理課程難度

個人覺得Civil仲好
一嚟工作上競爭較細
Surveying考牌上唔係讀呢科degree但係有呢行經驗都考到 相反hkie要求有相應degree
二嚟權力上
宜家project上面engine嘅話事權好大 通常都係project manager 即係最後簽名嗰個
三 起薪高
睇政府就知道
問題係civil嘅男女比例相較surveying嚴重失衡 同埋好似多credit啲

競爭黎講
唔係civil仲大競爭咩?
ive年年grad咁多人

Ive仔冇份爭
因為行唔到scheme a
但淨係hku ust poly city都已經好大競爭

25xxx
由Building Services Engineering 轉做Surveying 好唔好?

25xxx

唔好意思巴打 我搵到個MASTER PAY SCALE 但搵極都搵唔到個POINT係幾點
可唔可以講下係邊度搵到 thanks.

25xxx

之前樓上講嘅蛇仔(測量助理=/=助理測量師) 即係政府丈量員
巴打3好似有啲唔啱喎
測量入面仲有個最原始嘅Land Surveying
入面啲course (e.g. Surveying/Surveying adjustment) 又要計trigo又有matrix
點會唔關m2事
仲有入面有地球磁場同wave之類嘅原理 係同physics有關

巴打謝野
但唔係大學範圍

即係所有LS都唔係u grad?

Naw
I mean 大學入面唔洗讀
外國唔知

我就LS U grad, d數對文科仔會有d吃力,但唔洗讀好深入
LS係地盤最多係CIC出黎,
做consultant, 政府多數poly出黎,
degree hd畢業就帶隊開線,走平水,走大線,大學入面唔會教你彈墨睇圖,到你做野個陣就會知佢地做緊乜,
LS考牌黎講,唔係poly出黎可以唔洗諗,
要考牌既話一係政府見習測量師,一係大consultant,一係跟測量行,
做LS最重要係要唔怕熱,曬得,唔怕俾蚊咬
巴打3好似有啲唔啱喎
測量入面仲有個最原始嘅Land Surveying
入面啲course (e.g. Surveying/Surveying adjustment) 又要計trigo又有matrix
點會唔關m2事
仲有入面有地球磁場同wave之類嘅原理 係同physics有關

巴打謝野
但唔係大學範圍

即係所有LS都唔係u grad?

Naw
I mean 大學入面唔洗讀
外國唔知

我就LS U grad, d數對文科仔會有d吃力,但唔洗讀好深入
LS係地盤最多係CIC出黎,
做consultant, 政府多數poly出黎,
degree hd畢業就帶隊開線,走平水,走大線,大學入面唔會教你彈墨睇圖,到你做野個陣就會知佢地做緊乜,
LS考牌黎講,唔係poly出黎可以唔洗諗,
要考牌既話一係政府見習測量師,一係大consultant,一係跟測量行,
做LS最重要係要唔怕熱,曬得,唔怕俾蚊咬

不過就嚟彈墨都唔做得 因為專工專責 所以要考個中工/大工牌 如果唔係做平水就只可以帶隊同喺旁邊監督

25xxx

唔好意思巴打 我搵到個MASTER PAY SCALE 但搵極都搵唔到個POINT係幾點
可唔可以講下係邊度搵到 thanks.

pt 18-27
5年內考唔到牌就term
唔理課程難度

有能力能讀civil啦

qs來講,
而家乜撚人都話轉行做QS, 開logbook 諗住考牌做測量師,都已經飽和晒

civil起碼都唔係話你想轉就轉,就算你將來唔想返返civil都做,都可以轉做QS

QS近年已經係一個公廁行業

agger
而家唔係讀surveying都可以去考牌,真係
hkie同hkia對考牌資歷嚴謹好多

25xxx

之前樓上講嘅蛇仔(測量助理=/=助理測量師) 即係政府丈量員

681420 / 4 / 12 = 14196 ???
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞