測量學之誤解 (Surveying)

261 回覆
20 Like 66 Dislike
我見我frd 依家係地政總署做緊trainee
話考完個牌番番政府做就有幾皮野
好似幾好咁
又係做地產,樓呢d,學到好多呢方面知識wor
你知香港地玩樓先會發達
qs狗撚留名
19 QS 留名
冇追post
同埋香港公司唔只做香港project
所以難失業

香港間間公司都要會計,所以難失業

隔離sales post話乜舖都要sales 所以sales長做長有 唔會失業 異曲同工
講真qs同會計有d似 樓主都識講係加減數 新入行果d計下自己仲可以做幾多年先比ai取代

成日話俾ai取代
但係唔係間間公司都會用ai先
留名先
利申:畢左業幾年
留名
另外想問gp前途如何?
GP Grad左後通常係咩firm道做?
留名
另外想問gp前途如何?

GP fg HKU $15000
冇追post
所以難失業

隔離sales post話乜舖都要sales 所以sales長做長有 唔會失業 異曲同工
講真qs同會計有d似 樓主都識講係加減數 新入行果d計下自己仲可以做幾多年先比ai取代

成日話俾ai取代

下呢個大勢黎架wo 如果有個方法可以慳到錢慳到時間點解唔用? 廿年前夠有d撚樣覺得 我唔洗識用電腦架 都唔係間間公司會有autocad架啦
冇追post
所以難失業

成日話俾ai取代

下呢個大勢黎架wo 如果有個方法可以慳到錢慳到時間點解唔用? 廿年前夠有d撚樣覺得 我唔洗識用電腦架 都唔係間間公司會有autocad架啦

但qs工作唔係淨係得度數 你話度數會有ai取代 我認同 但其他工作如上ip, 計vo, 傾claims 就應該冇咁快被取代
剩係睇QS會比Ai 取代呢句就知佢係外行人鳩up啦

可能我離地
認真一問考到牌後有幾多 QS 係主力做 measurements
冇追post
所以難失業

成日話俾ai取代

但qs工作唔係淨係得度數 你話度數會有ai取代 我認同 但其他工作如上ip, 計vo, 傾claims 就應該冇咁快被取代

係呀 所以會小左人 唔會成個行業冇左 但小左都死啦 老實講 由好多年前冇autocad果陣 要人手對圖度數 到用左autocad 人手需求小左幾多 雖然e家建築規模同複雜性都高左好多 相對提高左人手需求 所以唔覺行業人手小左 但同一樣建築物真係用小左好多人 上ip 傾vo呢d一定有人做 不過有經驗會優先d囉 以前/e家仲有個度數位比你企左入黎先 遲下唔洗既 剩係要你望下電腦有冇錯既 咁又小左幾多人? 唯一希望d在上位者快d死快d退休 但你又要睇下e家d人越黎越健康 怪就怪你唔早d投胎咁遲出世
剩係睇QS會比Ai 取代呢句就知佢係外行人鳩up啦

可能我離地
認真一問考到牌後有幾多 QS 係主力做 measurements

睇人手
無人都係要度數
留名
另外想問gp前途如何?

GP fg HKU $15000

有無話gp已經爆左?
同埋會唔會比qs同bs多數計?
香港對QS和BS於未來仍有大量需求

我屌你老母咩
fg左幾個月都搵唔到工
見你白紙唔撚請

屌一鳩樣
in果陣話:姐係你完全冇qs經驗?
喂阿哥,有經驗我唔寫落cv?

好明顯你唔係apply緊d白紙位啦
aqs個d位大學生都有人搵唔到工啦
你怪人唔睇cv咁係hr既問題
首先m1m2無用真係打咗個突
明明year 1已經要讀微積分m1
首先m1m2無用真係打咗個突
明明year 1已經要讀微積分m1

對讀測量係有少少影響
始終要讀common core
不過對於做測量就完全無影響
淨係試加減乘除就得
不論qs定bs

不過老老實實
唔好再推測量喇
好快爆煲

我屌你老母咩
fg左幾個月都搵唔到工
見你白紙唔撚請

屌一鳩樣

intern很重要

我屌你老母咩
fg左幾個月都搵唔到工
見你白紙唔撚請

屌一鳩樣

intern很重要

搵intern仲難
唔係好多間請qs intern
入到去interview 哇屌 平均4/5個人搶1個intern位

我屌你老母咩
fg左幾個月都搵唔到工
見你白紙唔撚請

屌一鳩樣

intern很重要

搵intern仲難
入到去interview 哇屌 平均4/5個人搶1個intern位

咁當然要同人爭喇
無人工都做啊
蝕兩個月換畢業易搵工/嗌高d
淨係計呢到都抵
都仲未計你識多左人

呢行識人好過識字啊
利申intern二千幾蚊一個月
蝕左當年兩個月暑假
Grad個陣即刻有人請
仲要嗌高左

我屌你老母咩
fg左幾個月都搵唔到工
見你白紙唔撚請

屌一鳩樣

intern很重要

搵intern仲難

正常成績唔係特別好/喺公司唔識高層,都唔會請

又要揾人教你做嘢,讀緊書識ge嘢又唔多,冇乜productivity, 又要俾個位/電腦你用,你知寫字樓租金幾貴ga la
樓主唔講埋而家i大degree正式升格等同ugc degree. 仲有大量外國野雞, 速大,cem,等等無數咁多畢業生出黎頂爛市

然後大學本科fg 起辛下跌,工程數量因拉布批唔出而下跌, 大量老杜,澳門冇野撈回流返黎有exp 既sr. 跟本呢科本身就唔值收咁既分, 行業飽和到9彩。

你地要為左舔會費,係咁老點d 人入會賺錢。吹到幾撚好大家明既。 呢個做法唔理對與錯, 但唔該積下陰德 , 睇住生仔冇屎忽。
冇追post
所以難失業

成日話俾ai取代

無知一問,比ai取代姐係咩?
利申:讀緊書
冇追post
所以難失業

成日話俾ai取代

無知一問,比ai取代姐係咩?
利申:讀緊書

純粹9up下 等你班撚樣唔好入行爭飯食
我見我frd 依家係地政總署做緊trainee
話考完個牌番番政府做就有幾皮野
好似幾好咁
又係做地產,樓呢d,學到好多呢方面知識wor
你知香港地玩樓先會發達

返到入政府緊係好架
但地政 graduate 做夠兩年就要走,
政府perm 位好少開,
好難入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞