測量學之誤解 (Surveying)

261 回覆
20 Like 66 Dislike
收皮,有頭髮唔讀survey
個牌你估考就有?
留名睇人屌死你呀樓豬
收皮,有頭髮唔讀survey
個牌你估考就有?

啱啊
入唔到mbbs 三寶 nursing qfin gbus laws 嘅文科中學朋友先好考慮入survey
唔理課程難度
讀survey定civil好
P&D 講多啲

http://www.hkis.org.hk/pdd/en/

...
K...
唔理課程難度

Civil啦
仲推鳩人去死
明明就爆緊煲
文科仔就話冇得揀姐
理科既讀Engine 好過啦
測量呢科對住字多過對住數
仲推鳩人去死
明明就爆緊煲
文科仔就話冇得揀姐

我咪話survey係文科 叫文科仔諗
Hd 千其唔好入 L記
低人工到仆街
仲推鳩人去死
明明就爆緊煲
文科仔就話冇得揀姐

我咪話survey係文科 叫文科仔諗

Ok sorry
Hd 千其唔好入 L記
低人工到仆街

Land survey 係咪$9000
唔理課程難度

個人覺得Civil仲好
一嚟工作上競爭較細
Surveying考牌上唔係讀呢科degree但係有呢行經驗都考到 相反hkie要求有相應degree
二嚟權力上
宜家project上面engine嘅話事權好大 通常都係project manager 即係最後簽名嗰個
三 起薪高
睇政府就知道
問題係civil嘅男女比例相較surveying嚴重失衡 同埋好似多credit啲
唔理課程難度

有能力能讀civil啦

qs來講,
而家乜撚人都話轉行做QS, 開logbook 諗住考牌做測量師,都已經飽和晒

civil起碼都唔係話你想轉就轉,就算你將來唔想返返civil都做,都可以轉做QS

QS近年已經係一個公廁行業
唔理課程難度

個人覺得Civil仲好
一嚟工作上競爭較細
Surveying考牌上唔係讀呢科degree但係有呢行經驗都考到 相反hkie要求有相應degree
二嚟權力上
宜家project上面engine嘅話事權好大 通常都係project manager 即係最後簽名嗰個
三 起薪高
睇政府就知道
問題係civil嘅男女比例相較surveying嚴重失衡 同埋好似多credit啲

正確啊 UST civil 可以去英國讀埋JD
Hd 千其唔好入 L記
低人工到仆街

Land survey 係咪$9000

唔係 9000應該係咩都冇讀過得中三學歷入去做levelling 學徒之類
Hd 千其唔好入 L記
低人工到仆街

LS?
唔理課程難度

個人覺得Civil仲好
一嚟工作上競爭較細
二嚟權力上
三 起薪高
睇政府就知道

競爭黎講
唔係civil仲大競爭咩?
ive年年grad咁多人
唔理課程難度

個人覺得Civil仲好
一嚟工作上競爭較細
二嚟權力上
三 起薪高
睇政府就知道

競爭黎講
唔係civil仲大競爭咩?
ive年年grad咁多人

兩舊屎
唔理課程難度

有能力能讀civil啦

qs來講,
而家乜撚人都話轉行做QS, 開logbook 諗住考牌做測量師,都已經飽和晒

civil起碼都唔係話你想轉就轉,就算你將來唔想返返civil都做,都可以轉做QS

QS近年已經係一個公廁行業

仲要個個都話白紙入行
早幾年都會請既
而家唔該整返張related 既hd先啦
唔理課程難度

個人覺得Civil仲好
一嚟工作上競爭較細
二嚟權力上
三 起薪高
睇政府就知道

qs 除佐度數量做bq, 仲要計 liquidated damage, insurance
Hd 千其唔好入 L記
低人工到仆街

LS?

L字果間consultant
讀完做蛇仔,一萬都無
讀完做蛇仔,一萬都無

巴打邊到讀完
Hd 千其唔好入 L記
低人工到仆街

LS?

L字果間consultant

L未算最差架啦

起碼有小小OT錢,出面有D細行乜撚OT錢都冇丫

同埋L係大公司,挨完出來CV都靚D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞