測量學之誤解 (Surveying)

261 回覆
20 Like 66 Dislike
我想問下係Lands Department做assistant surveyor有幾多人工?

25xxx

唔好意思巴打 我搵到個MASTER PAY SCALE 但搵極都搵唔到個POINT係幾點
可唔可以講下係邊度搵到 thanks.

pt 18-27
5年內考唔到牌就term

http://www.csb.gov.hk/english/admin/pay/42.html
pt 18 : 31,020
pt 27 : 47,235

??
我想問下係Lands Department做assistant surveyor有幾多人工?

25xxx

之前樓上講嘅蛇仔(測量助理=/=助理測量師) 即係政府丈量員

681420 / 4 / 12 = 14196 ???

每個職位
Urban planning 係咪又乞食
又水人入行 上年開始已經大把fg搵唔到工

講緊qs

行頭窄到

行頭窄到

Planning 香港好似冇degree讀 得master
對讀緊year 1既同學仔有乜建議
最賤就survey

呢個agger
Engineer architect surveyor 最賤就係測量狗

3樣入面最下家 又要求人出ai 又要就eng 賤過雞
點睇 poly geomatic前景

睇路

做多啲intern
如果唔係聽乞食

Minor civil 或者直接trans

做多啲intern
如果唔係聽乞食

Minor civil 或者直接trans

中肯
成個測量行業都係二奶命
終於開始推survey
之前一推完civil,civil 就爆,今次睇下lihkg 燈力如何
成個測量行業都係二奶命

廿年前呢行嘅人唔爭氣 同埋呢行比較technical 當年對牌照嘅需要少 變相有牌嘅engine就上位
終於開始推survey
之前一推完civil,civil 就爆,今次睇下lihkg 燈力如何

推左幾年啦wo
舊年爆啦
行內人表示
諗清楚先好入行
工時極長人工極低

行頭窄到

Planning 香港好似冇degree讀 得master

有機會讀下先,依家做civil 對planning 有啲性趣
樓主識唔識分 surveying 同 survey?

講緊qs

咁仲有咩好讀

護老 或者考紀律部隊
30歲65K 留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞