測量學之誤解 (Surveying)

261 回覆
20 Like 66 Dislike
樓豬聽講你year1就quit 咗科啦喎
year1學咗啲咩呀 關surveying事嘅科好似得一兩科咋喎
咩加減乘除就得?你有冇睇過year3要讀investment year4要讀valuation喎
識得嗰少少嘢就唔好衝出嚟伏人啦

利申:你前同學

唔爭在講多樣
我好心吹棒測量係唔想測量個分會大跌因爲今年好多人話測量爆煲
其實認真d諗個個人係到屌工時長人工少
如果工時長即係代表唔夠人手
人工少個d mostly ive hd grad
話爆煲多數係怕人搶飯碗

如果測量有日變水泡垃圾科 個名係你有份整臭啊
year1學咗啲咩呀 關surveying事嘅科好似得一兩科咋喎
咩加減乘除就得?你有冇睇過year3要讀investment year4要讀valuation喎

唔爭在講多樣
話爆煲多數係怕人搶飯碗

個名臭高人工我唔區
你搵幾多呀 我真係唔覺低人工係少數
咪又係n展個價

唔爭在講多樣
話爆煲多數係怕人搶飯碗

個名臭高人工我唔區
你搵幾多呀 我真係唔覺低人工係少數
咪又係n展個價

你唔用企係自己角度諗
如果你係一個文科生拎28,29分
無得讀engineering qfin 三寶 nursing 呢類揾食科
基本上只可以希望入law然後就到survey/ social work/education
其他科art sosci都係乞食
上面survey socialwork education 三科以前途同人工survey最好
入唔到law就入survey
你咁嘅撚樣叫好心吹捧?
我睇你講嘅嘢一係似假膠一係似department info day嘅hard sell口吻
再睇埋下面啲人講嘅嘢 我係freshman 我都會卻步再諗諗先啦

仲有investment 要微積分咁已經已經唔止加減乘除啦 同埋valuation有幾種方法要學你又知唔知呀?返過intern好撚威識好多嘢呀 睇下啲人點回你先講啦

你係覺得surveying咁好你又做乜quit呀?講啲嘢戇鳩鳩咁仲要咁撚臭串 假膠就假膠啦 好彩你quit得早唔係出嚟俾見到啲做surveying嘅人係你啲咁嘅撚樣真係影衰晒
你咁嘅撚樣叫好心吹捧?
我睇你講嘅嘢一係似假膠一係似department info day嘅hard sell口吻
再睇埋下面啲人講嘅嘢 我係freshman 我都會卻步再諗諗先啦

仲有investment 要微積分咁已經已經唔止加減乘除啦 同埋valuation有幾種方法要學你又知唔知呀?返過intern好撚威識好多嘢呀 睇下啲人點回你先講啦

你係覺得surveying咁好你又做乜quit呀?講啲嘢戇鳩鳩咁仲要咁撚臭串 假膠就假膠啦 好彩你quit得早唔係出嚟俾見到啲做surveying嘅人係你啲咁嘅撚樣真係影衰晒

Investment d 智障level in d(即係calculus)都要拎岀黎講 定係你連in d都唔知係乜 不如你講下邊d valuation 方法用咗advanced math model 好想大開眼界

上面其他人都承認咗翻測量工作大部分都只用到加減乘除 建議你追post 同了解下現實工作環境

我quit唔quit 測量none of your business
你咁嘅撚樣叫好心吹捧?

Investment d 智障level in d(即係calculus)都要拎岀黎講 定係你連in d都唔知係乜 不如你講下邊d valuation 方法用咗advanced math model 好想大開眼界

上面其他人都承認咗翻測量工作大部分都只用到加減乘除 建議你追post 同了解下現實工作環境

我quit唔quit 測量none of your business

Agger
同埋 GP fresh grad 出黎都係畀人扔去 mortgage team 入面既 inspection team 多, 日日基本上就係機械式砌 report 同埋睇樓 真係估價/搵 comparables 都隨時係搵返 verbal team / 其他 team 做 幾時到你

我自己有幸係intern俾師兄叫去揾comparables (大陸project)
基本上就係不停百度再將資料copy and paste 上excel
Lm
樓主好明顯係退左測量返黎吹奏測量既撚屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞