[Mbti] infj 圍爐取暖區

1001 回覆
187 Like 14 Dislike

有冇enfp
未表白之前佢都係唔覆我message
香港最偉大既ENFP倪匡死左
standard infj
我覺得自己係

我嘅背囊 袋 耳機 電話 電腦 水樽 筆都係黑色 大細比例一定要順眼同所有個日要袋出街嘅嘢最好一個袋裝哂

啲email或者Memo嘅格式整齊到收個個太有壓力

釘文件見人釘得柒會拆釘自己再釘過 如果個頁文件寫錯咗個頭寧願開過張新

有時見啲同事做同一樣野但係格式唔同或者做嘢俹簁個心入面會好唔滿意但係唔會出聲最多自己私底下改咗佢

永遠覺得自己做嘅未夠好想自己嘅能力多啲 成日覺得自己呢個年紀唔應該識得咁少 但身邊嘅人嘅睇法就調返轉

喺人面前成日表現到好輕鬆但係背後就不斷去磨鍊自己 成日覺得人哋好care自己嘅一舉一動

自己都應承咗自己只可以對死物有要求對人就寬容啲

利甲INFJ
我身邊都有好多ENFP
但我唔太鐘意佢地(講定sorry先)

一 佢地成個大細路咁
好冇責任感 要人幫佢執手尾

二 唔太顧人感受(Fi)咩都就左自己先

但成日聽講INFJ ENFP好夾
定係得我唔鐘意佢地
好似淨係講ENFP係愛情先夾, 朋友唔夾, ENTP先係第一夾, ENTP可以成日同你辯論
我想問過位INFJs, 鍾意邊類型既game, 影視文藝作品, 學術興趣(書或文章)
只準揀一樣, 最鍾意果樣, 我真心想統計吓

我自己本人先:
Game: Grand Strategy, 例如, P社eu4, ck3, Civilization, 光榮三國志, 信長之野望 (全部過千鐘頭紀錄), 我完全玩唔掂即時戰略

影視: 懸疑, 例如, True Detective, Fargo, Sharp Objects, Twin Peaks, 無間道, 就算係超級英雄電影同sci fi我都特別鍾意懸疑感重既例如各套蝙蝠俠, Watchmen, Arrival, Moon, 本人極少睇小說動漫, 差唔多完全唔睇

學術: 歷史, 早排研究歐洲近世史, 依家研究日本戰國史
想統計D咩
game: 劇情類
eg. detroit become human

影視:所有記錄片
最鐘意係free solo

書:奇幻
羅蘋·荷布(infj), brandon sanderson(最鐘意 皇帝魂)

學術:咩都好有興趣但偏向心理

唔search都唔知之前個po冇左
留名 原來有po

完美主義者好煩
點解可以咁有同感
你都係..?
test一向唔準確, 因為自己答自己問題會好主觀, 同埋對於過往既回憶有盲點, 例如佢問你一個問題, 你會諗起好事同壞事, 好人同壞人, 答出黎既答案已經好唔同, 最好方法係搵另外一個人type你
[/member]
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞