[Mbti] infj 圍爐取暖區

1001 回覆
187 Like 14 Dislike
想知你地會唔會無乜朋友
人愈大朋友好似愈嚟愈少咁 成日都好頹
日日都係到諗人生意義
想搵朋友傾 但佢地都好似唔明咁
最後都廢時煩住人 自己收埋自己算
+1 無咩朋友,鍾意自己做獨家村
以前INFP,工作後漸漸做咗INFJ(可能因為工作性質,本身已經好多不穩定因素

個人感覺係INFJ係好想有好多個人空間…但係同時好希望其他人對自己有多啲同理心

兩者唔係唔可以並存,但係其實最終你會發覺係自己收得自己太埋、同埋會潛意識揀適合自己既朋友

當你接受自己性格係有呢種特質,你就唔會覺得冇朋友,而係興幸身邊冇乜雙面人走黎走去
Same 決定自己睇下書 尋找人生意義
+1
中學好啲 起碼會同朋友出街social 吓
但係中學畢業之後愈嚟愈孤僻
好多嘢都收收埋埋
曾經俾同事問過以前係未俾人出賣過
覺得我個心牆好似觸到好高
久而久之覺得自己性格真係有啲問題
好想改返好做返個正常人 但係又唔知點改好
日日俾自己啲19性格逼到生活得好攰
一樣INFP 變 INFJ (但明明兩個嘅八維功能係差好遠)

由細到大都收得自己好埋,可以稱得上係朋友嘅少之又少,但以前又冇特別大嘅感覺

反而大個左開始覺得冷清
可能係習慣左自己處理所有問題,但邊有咁易自己搞得掂
結果個雪球越滾越大,依家就算想搵人傾都覺得對人哋係個負擔
身邊一兩個知己就夠
我接受咗,亦好開心有兩三個真係理解我既人互相G持,其實咁已經好幸福
會keep嘅朋友好少

有嘗試接觸多啲人
但社交真係好攰
呢排睇緊咩書
真係 好多野都自己收收埋埋 好同意
same 唔想煩到人就收埋自己
係呀 搞到人地以為自己好cool 但社交真係好攰
好想搵到人真係好理解到自己 可以依靠到
好想有人可以咩都唔驚咁分享D心事俾佢
一模一樣我仲以為得我係甘
有時係度諗係咪自己問題 好怕比人覺得我係獨家村
但有時又好享受自己一個 咩都唔理唔social
如果咁啱有人講起心入面屈埋咗好耐嘅個件事真係會好想喊出嚟
但係又會諗面前呢個人信唔信得過
唔想俾人見到自己軟弱個面
跟住就會繼續屈埋屈埋
我都係INFP 變INFJ ….
由細到大都不斷思考存在意義 一直搵唔到所以成日都好想死
有對自己好好既朋友 但都會鑽牛角尖唔想俾佢地知自己內心深處 不斷推開佢地
好想好似正常人咁有社交生活 但每次社交完都會用盡電咁
成日都想自己一個人生存 唔洗為任何人負責/俾人放棄(都係因為冇安全感)
完全唔信人… 好憎自己呢個性格 真係好奇怪
+1
成日比人話心牆好高,唔表達自己諗法,對感情唔投入
好少交心既朋友,有煩惱就算對住另一半都唔太敢講,怕煩到佢
學習緊點樣享受一個人既時光
由細到大都唔識同朋友傾計

一大班人個陣係 唔知有咩好講

最多附和下

腦成日都係空白多

又神經質 情緒化

建立唔到親密關係 有時諗 到底係點樣

做曬心理測驗 睇書 了解左自己

兜兜轉轉咪又係一樣
好多真心朋友喎
我好真心對人
又正義撚
好多朋友搵我傾訴問題
同你一樣 又係睇勁多心理書 諗住可以改到
可能比人傷害過 唔敢再相信人了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞