[Mbti] infj 圍爐取暖區

1001 回覆
187 Like 14 Dislike
沉淪喺自己嘅思維 思想世界入面 冇出水面換氣(接觸現實) 以為自己可以喺深海度生存到 最後溺死

Ps:intp
被人突然講起埋心底既事真係好易喊
平時可以扮到無咩事咁
但個氣球真係一篤就穿

利申:早幾日岩岩被人篤穿左,喊到收唔到聲咁
Infp路過成日覺得個世界好唔真實
真. 同埋好多時你既選擇只係反映你想成為一個咩既人. 例如"我可以冷靜處理問題" 好多人揀同意, 但現實其實唔係
😭完全一樣
真… 成日比d大10幾年既同事問 係咪扮後生😂其實就黎退休
如果俾個唔熟嘅篤穿真係寧願繼續死忍算
你喊完有冇舒服啲?
有啲咩唔開心可以上嚟呻吓阿
呢度好在你唔識我我唔識你
講咩都唔怕
其實INFP 同INFJ 有咩分別
我偏P多
其實都係,有時候可能係個人個環境有大改變,然後答問題好自然會唔同咗。但最終根本既人格係冇改變,改變只係當其時最適合自己既behaviour

人格personality與行為behaviour既分別
我自己既「大改變」係轉行;由細local公司轉大國際公司,由多creative control變成好多團隊工作

個INFP VS INFJ圖表其實好準確
喊完又重投工作
用工作繼續麻醉自己
但明明個氣球谷到咁漲都係因為工作
都唔知自己jm9

利申:個氣球係早幾晚被上司篤穿左,柒到仆街
same 好攰呀
+2
細個都會成日同FD出街玩
出黎做野開頭都會 不過小D
但呢一兩年覺得好似出黎冇乜意思, 又係同佢地講番以前D野
上網睇到呢個幾有趣

在自我認知上容易與INFJ混淆的人格:

ISFJ,INTP,INFP

ISFJ

ISFJ可能會出現分不清Ni/Si作用的情況,他們通常對人格學不是很感興趣,且了解不深。但如果他們深入了解了一些理論,便能馬上糾正自己的人格型號。

INTP

如果是宜人性較強,且需要和所處社群環境有更多聯結的INTP,會有將自身混淆為INFJ的可能性。這是4th Fe,6th Ni的共同作用。但INTP自我接納度較高,會將自我混淆的原因往往是因為過於相信自身的內部邏輯系統——卻忽略了這個系統尚未達成自洽,更須保持高開放性地引入不同概念。但他們可以很快地意識到混淆並修正。會將自我混淆成INFJ的INTP多數為九型人格中的9號。

總的來說,INTP更可能將自我混淆成ENTJ/INTJ——五六功能的Te Ni,這也表示了他們會更加偏好去採用戰略理性的手法使用自己的內部邏輯,去影響外在世界。而非是宜人性與倫理聯結。

INFP

INFP將自身混淆成INFJ的情況也較多見——不過這通常是更為成熟、健康的混淆,發展成熟的INFP由於5th Fe及6th Ni的得到良好作用與挖掘,使得她們學會使用自身內部的倫理觀念,去影響外在世界的倫理觀念這加強了她們與世界的聯結,使INFP不再陷入過度的自我內耗。

但如果是在較早期的發展中產生INFJ的混淆,這勢必會影響INFP的自我成長。在這個情景中可能會有兩個導向。

分支1:

她們可能會認為自己不如其他INFJ,下決定要加大力度提升Ni,Fe的運用,但卻忽略了自身三四功能平衡促進作用。導致自身Fi-Te的軸完全失靈,最後不僅喪失行動力、決策力,更是進一步陷入了自我懷疑。

分支2:

她們可能會被建議更多發展Fi、Ne,去加強自我的人格完整(實際上這條建議是針對NFJ的),一二功能如果過度發展,INFP的投射作用會被過度加強,這導致了她們可能會喪失理智,陷入自卑式的自負,攻擊性得到偏激強化。且易吟詩——眾人皆醉我獨醒,將自身的Fi作用看成是Fe的作用,並有可能會認為是世界瘋了,她們是再世梵高與尼采。
同絲打完全一樣性格
INFJ路過

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞