[Mbti] infj 圍爐取暖區

1001 回覆
187 Like 14 Dislike
講到我都有少少想喊
以To Kill a Mockingbird入面既Atticus Finch同耶穌作為榜樣係INFJ既最高境界
加上我訓練到自己egoless, 所以我好似水一般, 想變乜就變乜
D人話我平時好似飄吓飄吓發緊夢, 活響潛意識
其實我真係考慮過做和尚, 我信靈性但我唔信宗教, 宗教依家變晒傳銷, 亦都reach唔到真正有須要既人, 大部份社會邊緣人一聽到耶穌定係佛都會屌你老母
所以我將來想做作家, 依家想接觸多D唔同既人, 儲吓故事
咁你想做定唔想做INFJ
純粹好奇一問

我發現左INFJ既好處同獨特性, 雖然好似成個苦行僧咁, 但幫人係我既興趣, 苦中都有樂, 見到身邊既人肯聽我講吓野, 人生有進步或者解困, 佢地開心左, 我就好開心
第一係我覺得培養自己既spirituality好重要, spirituality唔一定一黎就講耶穌講佛或者一黎就冥想, 我既spirituality係0 儀式, 0咒語, 0深奧難明既經文, 我反對宗教同慈善, 我鍾意英雄氣蓋, 我鍾意欣賞各類歷史人物, 我既spirituality只係挑戰自我同埋自我控制能力

第二係擴闊社交圈子, 唔係要去party, 識一D人可以同你有deep conversation, 如果同佢既係話題純粹係傾食魚生同拉麵. 完全上唔到一個層次, 可以直接skip去第二個, 呢一點同第一點有關連, 你既spirituality要釋放去外界。做一個可以鼓勵人, spirituality係可以好實用, 人地會感覺到, 心入面會稱讚你, 佢地會響你身上搵到inspiration, 我細心留意過我傾過計既某D人係真係會有小量進步, 改唔改變係佢地自己選擇, 就算係網上資訊都有教, INFJ最忌封閉

第三實用篇, 其實INFJ係好識精神鼓勵身邊既人, INFJ天生就係mentor, 好多野可以響職場用到, 甚至可以出去做老闆, 幻想吓有經驗而深黯人心既INFJ再比佢權力, 能夠團結一班人同點樣鼓勵同運用佢D才華既能力會有幾犀利。問題係一般認為INFJ係 old soul, 後生既圍子好多睇得起INFJ, 我都感覺到後生既INFJ係相較痛苦, 後生仔梗係鍾意同ESXX果類人吃喝玩樂, 其他人格好似係隨著年齡吸收經驗去變得成熟, 而INFJ似乎係隨著年齡吸收經驗學習點樣令自己年輕, 我依然相信我越老會越快樂
^後生既子好多睇起INFJ,
呀, 漏左一樣, 就係一定要嘗鮮, 即係乜都試吓, 試吓D唔會做既野, 做吓人生實驗, 未食過乜撚野非洲菜, 去食吓啦, 突然去睇場粵劇品評吓都得, 一個人去都得, 之餘此類, 人生應該係一場冒險
我一陣就係去第一次做facial, 男人老狗真係冇諗到, 不過真係發現女人錢好易搵, 出名果幾間要book到9月尾先有
真係 覺得人生咩都要試下 前題係唔傷害自己 同其他人
有外國網民type上杉謙信做INFJ, 重視靈性修養, 自稱毘沙門天, 其實同我地崇拜歷史人物一樣
INJ系外交家點會「好多個人空間」🙄
(巴打系米答錯某D題目

佢冇講錯, INFJ的確係要好多個人空間, INFJ可以吸收其他人既emotion, 人多好快就攰
5. Alone time
INFJs often surprise the people in their lives by withdrawing from time to time. Suddenly, the INFJ has “turned off.” They have shut themselves away, alone, and can’t be bothered by anyone or anything. This is not because INFJs are antisocial. Rather, alone time is as nourishing as food and water to the INFJ. It allows them to clear away the chatter of the world and focus on their own thoughts and feelings. It gives them time to reflect on their lives and process what they’ve experienced. Without it, INFJs will feel drained, moody, and overstimulated.
https://introvertdear.com/news/infj-personality-needs-happy/#:~:text=Alone%20time&text=Rather%2C%20alone%20time%20is%20as,process%20what%20they've%20experienced.

https://infjmalepsychology.com/5-reasons-why-infjs-like-to-be-alone/
5 Reasons Why INFJs Like to Be Alone
(no offence)
F = 攞正牌claim自己有抑鬱
冇關係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞