[Mbti] infj 圍爐取暖區

1001 回覆
187 Like 14 Dislike
肯定係
我成世人做乜都冇成功過, 唯一成功係多左好多經驗
感情我淨係愛過一個女仔, 痴線到同居純柏拉圖, 兩年冇做過愛, 係我唔想, 因為佢本身出面就有個男朋友, 最後我地都冇, 最後比佢當垃圾咁丟, 重要識多一個男仔, 唔係因為原配
你係點調轉先
你指你成日成功, 定係伴侶果度?
所以我選擇keep幾個朋友, 之後果D一個都唔識, 外國網上面對infj既分析都係咁形容, infj只會keep一個小圈子知心朋友
而比我keep果D可以一日text 十個鐘, 乜都吹, 吹十個鐘一日
Intj
疲勞既INFJ既Ni-Ti Loop door slam moment
(Dr. Manhattan係唔係INFJ有爭議, 多數人叫佢INTP)

我冇可能係, 我可以做1000次唔同網站既test, 最多出現INFP
你誤會我係INTJ其實好正常, 因為你未了解INFJ functions loop係點樣
當一個INFJ進入壓力既時候會出現skip左Fe既情況,
本來每個人格都係1同2 functions永遠都係一個外向另一個一定係內向, 互補長短, 一個諗野一個釋放去外界,
如果受壓, 情緒出現問題, 會變左放縱自己同自我封閉, 直接去第三function, INFJ 1係Ni, 3係Ti, 兩個都係內向, INFJ會由感性而變得冰冷同用邏輯去批評所有野包括自己, 咁就突然變左INTJ

但係loop響多數情況都係negative同分理性, 因為如果內向function, skip左輔助既外向function, 你既decision好大機會係錯, 你分析既野好大係偏見同絕情, 去google search咩叫INFJ door slam, 進入高壓既INFJ會殺人於腦海中, 忽然會同小小唔鍾意既人絕交
但其實如果你成熟可以學識點樣運用第三功能

我老豆係一個軟弱同唔健康INFJ, 我老母心理變態, 本來就教得我地唔好
上中一果時好開, 人生最快樂, 返學我係跳住走, 但係間野係band 3, 考既成績太好, 中二轉去觀塘果間垃圾聖若瑟英文中學(sjacs, 唔怕share, 垃圾死學校黎), 讀左四年, 年年比欺負
我細個既時候好天真無邪, 我連對爭取錢同成績既概念都冇, 我到依家都係相信至善至美, 我大左先發現我呢種信崇叫做Agnostic, 即係要相信耶穌既智慧就要活得似耶穌, 受苦係美德, 道德係邏輯, bring the best from people, 永遠都要了解壞人做壞事背後既苦衷同動機

所以我響學校比人蝦, 我從來都冇還手, 但當然我嘗試過爭取公義,
最恐怖係我曾經向老師告發, 一個姓黃既花名叫黃仔既班主任, 淨係比個咁既反應我「哦」,
另一次我比人偷筆, 唔記得咩名既矮仔阿伯(可能已經死左)話我老屈人, 果次我爆喊, 佢話我搵唔到枝筆點證明, 重話要罰我, 最後偷我筆既人冇幾耐良心發現拎番枝筆出黎, 冇罰到佢, 往後個阿伯見到我都好似好唔好意思, 但係我永遠都係比個面色佢睇, 唔好早D死啦

Anyway, 跟住就係感情問題, 唔講了, 我怪我太天真單純, 永遠受傷既係我,
唯一好既地方係我屋企人都算有D錢, 可以比我駛, 如果唔係我應該一早自殺死左
果區成個山都係臭 成日都同老豆老母講做乜轉區係果頭讀中學 搞cheap我
畫卜
我講我重有感情問題, 都漏左場家變, 40集爭產TVB劇集, 我都唔敢回憶, 未敢忘記, 不想回憶
我成世人就一件不幸事after另一件不幸事
唔信我係INFJ既人可以睇吓我呢堆comment, 記得睇埋我點樣駁人

華強北有人跳樓,啲人繼續喺屍體隔離排隊做核酸檢測
https://lih.kg/xJJwguX

我留言既時候都有一刻懷疑, 因為知道lihkg多數都會負評呢種comment, 不過我已經長大了, 我成熟, 我已經冇野會驚
你地真係唔識INFJ functions係點樣一回事, 連INFJ係16種入面唯一一個可以feeling同thinking既type都唔識
可能呢度女同後生仔多, 經驗太淺
淨係睇呢個post都feel到大量INFP響度以為自己係INFJ響度無病伸吟
我經歷太多, 做test係test唔到我, 因為我過去太複雜, 我可以唔同時候填同一個test出唔同結果, 加上我對自己唔係好認識, 迷失得好緊要, 我填每個答案既時候係把持不定, 我可以花兩個鐘去答一份test
因為重有其如四個shadow function呢樣野, 有D人會用shadow function去睇世界, 我就係長期用左shadow function所以玩壞個腦, 有興趣可以研究埋shadow function, 當係進階
INFJ, INFP, INTJ都可以係我既答案, 不過呢度冇人識我真人同長期同我傾計, 我平時同最熟既人甚至表現得好似ENTP, 我上reddit search 其實唔只我一個INFJ表現成ENTP,
我已經做過太多test, 我個result都係跳黎跳去, 次次都唔同, 跟住先鼓起勇氣去學吓functions
所以我響完全唔識functions既時候懷疑過我自己係唔係INFP, 我出結果通常J 54% P 46% 左右, 其中一樣野令INFP同INFJ誤會係因為Ni係perceiving function, Fi反而係judging function, 所以根據研究, INFJ外部表面睇係judging 內裡inner mind反而係perceiving不拘小節, INFP表面不拘小節, 精神世界把持己見, 淨係呢樣野都有排研究

不過咁, 呢度既人太少講mbti, 同埋太多人對mbti一知半解
我post過網上既研究資源響呢度係比人直接負評, 0 comment
「利申:由infp轉做enfp既處女座垃圾對所有事情都太敏感」
「以前INFP,工作後漸漸做咗INFJ(可能因為工作性質,本身已經好多不穩定因素)」
佢重要放個post響感情台
呢度D人就係搞到點解好多人一聽到mbti就當係星座垃圾, 嘲笑信果D人on9
我都係去番www.reddit.com/r/infj同埋www.reddit.com/r/mbti
果度就算無病呻吟都學到好多mbti既野, 會用functions去解釋日常問題同喜好, 呢度真係變左電台感情phone in節目
同埋我好鍾意崇拜歷史人物既人格, 轉移佢地既氣派同人格落自己度
咁岩鍾意睇咩歷史, 我會tg whatsapp換頭像去某D人物幻想自己擁有果個人既氣派
Frederick the Great, Steve Jobs, 耶穌, 釋迦牟尼, 織田信長, 上杉謙信, 真田幸村等等
我重試過顛到著紅色衫去feel吓真田幸村既感覺
不過有D暗黑系歷史人物我唔講

所以我係好變態, 所以我先忽然叫自己做安培晋三
歡迎話我痴線
我上面寫埋連自殺都諗過你同我講我唔自我厭惡
有一樣野係肯定, 你地完全唔識我, 亦都好難type到我, 可以肯定既係絕對唔可以用我打既字黎type我
總之唔好用人地幾句說話就type一個人, 特別係D sophisticated同經驗豐富既人, 更何況INFJ就係最complex, 係變色龍, 重要話係唯一能夠think又feel既人, 又話係最外向既內向
Personality Database永遠有幾個人係得唔出普遍結論, 例如Steve Jobs
57%E 61%N 97%T 52% 即係除左係Thinker之外爭議好大
呢個人連自傳同documentary同埋電影都出左N套都冇人完全認同主流網站一般認為既ENTJ type
例如, 佢早期善於溝通, 能夠連珠爆發, 有extroverted既感覺
有一套documentary將佢形容成一個好靜, 孤獨既人, 好似要靠獨處黎recharge, 特別係晚年既表現, 聽落似內向
佢對身邊既人麻木不仁, 似thinker
但係佢可以緊貼消費者既心理, 深黯人心, 好似好易能夠讀懂人地心理, 例如著名既入lift炒員工事件
甚至有一篇Quora文章話佢食LSD master左INFJ人格, 呢個未免太神化

incel教父Jordan Peterson被評為INFJ, 四個英文字係66%96%51%64%, 如果你睇佢既片你只會覺佢係一個不近人情, 重視邏輯事實既人, 攻擊對手不近人情, 見血鎖喉(冇同理心???), 又受訪指mbti冇用, 唔應該理
但係佢對人既觀察的確係似INFJ, 而且佢會講耶穌基督而哭泣

點解我會講呢個人, 因為竟然見到有人寫左篇好有趣既文章, 話Jordan Peterson將全部function master, 所以係好難type, 咁又係, 佢一個人擁有超多面, 甚至我覺得type佢INTJ都合理

咁終極結論係乜呢, 只能夠講有D人真係好深奧

你咁樣type人同睇史記去type中國歷史人物, 或者睇明星interview type人差唔多
可能依家年輕人未經歷過2000年初wild west年代, 果個年代上網習慣就係完全anonymous, 上網同真人兩個人格唔同係好正常, 我點會咁輕易表露自己真面目, 我響大學時候參加過畫劇, 阿sir話我係一個出色既演員應該考慮轉科
我上網唔會用Ni Fe同埋咁多同理心, 我最鍾意欣賞insult comedy, 同我最熟既朋友我係成日屌鳩佢地, 不過佢地都知純粹為搞笑

上面我link我自己另一個post 既comment, 我講過, 同理心係唔可以濫用, 你只會變左一個極度軟弱既人

講一個奇怪既祕密比大家聽, 首次公開, 本來太尷尬唔敢同任何人講

我係一個好鍾意去嫖妓淨係傾計既人, 聽妓女講心事同埋辛酸, 聽佢地講到喊, 聽到我都喊, 幫佢地提供精神輔助, 幫佢地按摩減壓, 比錢傾計但唔性交既人

講件奇遇歷險比你聽,

其中一個白人妓女本來冇乜野, 有一日喊住話佢比pimp操控強逼佢做, 個pimp本身都係妓女,
我明知佢有好大機會只係想scam我錢但係我鼓起勇氣一條友走去報警, 我重同幾個朋友討論, 有一個人認為有問題甚至叫我報FBI(類似既野), 另一個朋友認為好大機會scam叫我唔好理, 但係我話, 個女仔係爆喊, 眼淚冇可能係假, 假成咁應該拎奧斯卡, 我有懷疑所以決定再搵多次條女, 約好時間同錢, 點知我去拍左好耐門都冇反應, 個pimp text我話唔好緊張, 我地會退番錢

我有D驚訝, 我開始擔心人既安危, 咁樣失蹤法可大可少, 我決定鼓起勇氣真係去搵警察

我走去警局講比警察聽, 點知警察聽都唔想聽我繼續講, 就話"你果D人係妓女黎佢地只係scam人錢所以千祈唔好信, 如果真係human trafficking 叫條女直接搵我"

我話, ok, 我一早估到, thank you

我對人性又再一次失望, 覺得非常苦惱, 對警察既反應失望, 對有可能被scam失望, 對呢D咁醜陋既行業失望既存在, 開始煩惱世人對女性既缺乏保護, 我抑鬱左一陣
我一路聽佢地講故事, 我都有幻想自己係妓女既感覺

為左呢件事苦惱左一陣, 我忍唔住要分享左比另一個更加相熟既妓女朋友聽, 佢話估唔到會有人會做呢D事, 佢話真係好大機會係個pimp同條女夾埋scam鳩你

佢正想解釋個scam既流程時候, 我打斷佢, 我話我估到大約會係點樣呃我, 其實我feel都好大機會係呃我錢, 但今次我去搵警察純粹係對人間既一次leap of faith, 跟住我解釋, 更何況如果條女真係比人救, 呢D人通常極度貧窮, 家庭或者情緒好有問題先會下海, 救左佢之後可能要訓街, 最後又係做埋妓女

呢吓真係嚇到連佢都喊, 似乎佢好欣賞我, 我到依家都嚇親自己竟然選擇做最傻既事, 對自己都好撚驚訝, 跟住我諗多諗, 我突然腦海有畫面, 諗到條女失蹤, 可能既下場, 我爆喊, 我講左句「I don't know what sinister thing they are going to do on her」

(PS, 我到依家諗起去警局講呢件事覺得好撚尷尬, 一黎因為關係到嫖妓好尷尬, 其實我極度唔想人知我嫖妓, D人只會覺得我係雞蟲, 冇人會信我嫖妓係為左傾計, 我甚至接近asexual無性欲, 嫖妓都係我D朋友逼我去, 佢地話我再唔做吓愛會死,
我一直都好鍾意同奇怪既人交朋友, 我依家身邊既三個朋友, 有一個係道友牙都甩晒, 另一個輕度弱智成日坐監, 另一個賣過毒品依家做漁夫, 重有我見果D都係高級白妹好撚柒貴,
我成世人都唔太敢咁英雄主義, 不過因為我兒時創傷令我對正義非常執著)

大約半年後再見番果條女, 傾左陣計, 突然講佢老母原來有老人痴呆症, 又黎料又爆喊 , 老人痴呆呢D絕症我冇權講Pray for you呢D空洞言論, 我同佢講, 絕症既野我好難幫到你, 你只能夠find peace within yourself, 你要搵方法舒緩自己, 佢有習慣係聽D好快既歌, 我話, 其實應該聽一D resonate 自己情緒既音樂, 唔好超越自己既情緒指數但唔好太down, 你聽D刺激既歌只係由1跳去10咁將情緒麻醉, 如果你感覺今日係3級傷心, 聽4級既歌, resonate is the key word, 突然聽快歌只會刺激一時唔會安慰到自己同吸毒一樣, 所以點解世上會有sad songs, sad既時候聽sad song反而有治療效果, sad songs係empathy

佢比佢手機message我睇, 佢繼續一直比個pimp恐嚇同利用, 壓榨佢D人工, 一直都比個pimp manipulate, 用各種方法去嚇鳩佢, 佢又天真到乜都信, 佢emotionally真係因為佢老母生病好mess up, pimp好明顯利用佢既脆弱心靈去玩佢,
例如我問佢點解唔報警, 佢話好驚做呢行會比人捉漏稅, 跟住我話, 屌, 警察同稅局冇你想像中咁關連, 解釋好多野比佢聽

真係所以之前連登有人講做雞唔係壞事, 但係做pimp真係落地獄, 正如上文第二位女士同我最熟果個講過, 妓女減少強姦, 為性變態既人解決, 保護女性, 為世人犧牲, 因為佢細個都係比人強姦過 (其實好多性工作者都係年輕時受過性侵犯)
最搞笑果晚我介紹左mbti佢識, 佢重即場做左個test ,佢係ESFP, 開心笑番跟住我解釋D function比佢聽, 用教5歲小朋友既方法去教直覺同Sensing既分別, 跟住佢話, "個pimp一定係直覺系, 因為佢思維係非常橫向同跳躍而佢自己係見到乜就信乜" 我話, "咁你明點解你一直咁驚佢D大話, 佢計準下幾步去manipulate你" 佢似乎好開心
既然佢開竅明白自己既思維不足, 我充心希望佢可以獲得自由

我成日同朋友傾世界大事, 分析各種苦難, 人人都話我慈悲為懷, 我最親既friend話我可以直接去搵間廟做和尚

咁內心同私人既事我係唔會話比人知, 不過見你有緣我第一次講比第三者知
本身嫖妓我就覺得羞恥, 從來都唔敢同人講

我曾經上Reddit 投訴INFJ既問題同盲點, 正如所有野既強項其實某程度上都會係佢地既弱項, 唔一定係人格, 好多野都係, 大家應該學習點樣平衡, 過度既同理心結果會係點大家都明, 特別係好似我老豆既結局咁, 比身邊既親戚呃錢, 比我老母果邊既親戚欺負, 鬱鬱而終
佢同我都一樣係一個連蟲仔都唔會hurt既人, 但佢既結局係點呢, 同理心
我就係響佢身上睇得出INFJ既嚴重問題

https://www.youtube.com/watch?v=salFmvn3cOg
呢條youtube片講左一樣野, 問INFJ一個問題可以知佢地係唔係INFJ,
我起初唔明, 甚至反對佢講法, 依家回想自己過去我同識多左人開始明白

我已經受夠INFJ既缺憾, 所以一定要平衡, self-help自己,
再講多樣野你聽, 果次個妓女爆喊, 佢係有問我拎錢, 果一刻我真係有個衝動去送筆錢比佢, 好在我即刻拎Ti出黎知道被scam既可能性, 如果唔係我一早失財

你如果硬係唔信我係INFJ, 歡迎約我出街不過可惜我唔係響香港, Whatever you say.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞