[Mbti] infj 圍爐取暖區

1001 回覆
187 Like 14 Dislike
我想問你地係唔係好clumsy?
Inferior Extroverted Sensing既人好似我咁三十歲人成日迷路發白日夢,出街總係有漏拎齊野anxiety
https://www.reddit.com/r/infj/comments/w1bwck/tell_me_se_is_your_last_function_without_telling
要點先可以約到一個INFP出黎?
如果平時有交流開嘅 咪直接問囉 你無自信 INFP更加唔show你
如果佢連食飯都唔想 咁真係對你無興趣
各位infj 嘅小薯 記住係照顧人嘅同時 亦都要好好咁愛惜自己 唔好掛住幫人 而唔記得自己
Hi 我都係INFJ
事業就算還好但平時太多嘢諗 瞻前顧後 反而成為一種障礙
有冇人明
我明 半生不熟反而最難維持
居然係咁 驚dead air?
INFP 係咪好被動唔會主動約人食飯?
我成日覺得 呢個世界係會淘汰一啲唔需要繼續存在嘅人
又或者 淘汰呢個人會成為另一個人嘅試煉

一直都有種感覺係 如果我冇做到啲咩有意義嘅事 一直頹廢落去 我遲早會被淘汰
但我冇任何熱誠 亦冇慾望 所以就變成等待被淘汰嘅嗰一日

有冇人明
同時呢個世界都好 interrelated。你做咗一樣野望落無用,但其實可以好大影響?
會唔會係你唔覺?
我唔知⋯但我唔覺得我做嘅嘢足以證明我係值得存在嘅人
有時係想改變世界 但會感到無力
其他人心目中存唔存在唔係你控制到
做好自己 一步步向前 證明自己努力過無悔就夠
我冇打算改變世界 連適應都做唔到點改變
亦冇打算喺其他人心中佔一席
我只係接受唔到咁樣嘅自己所以想被淘汰 呢個係我嘅解脫
覺得自己都差唔多
對自己有要求, 想有多少成就或者生命有返d意義
但係就無方向亦都覺得自己行緊條路行到好迷惘
但又未去到想被淘汰

想講如果真係頹到唔care 既人根本唔會咁諗
諗諗方法將呢樣野變做動力啦
你講得好好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞