[Mbti] infj 圍爐取暖區

1001 回覆
187 Like 14 Dislike
對左佢兩個鐘, 佢已經知晒我D野, 幾點訓, 過去係點
我比一張其他朋友既相佢睇, 佢一眼就話我知佢平時做乜, 果個人佢重要係未見過
真心 不建議INFJ同ENFP一齊 咁做對大家都好
利申 拍咗5年已分
唔係, 好似見到一塊鏡咁, 我終於感覺到以前識我既人對我既感覺
一開始我同佢都一樣, 靜觀其變, 大家響度打量大家
大家講左堆野出黎之後知道大家既心思係點, 心思放左響邊
佢就嘭嘭聲係咁問我問題
全部問題我都係我唔係好想答既野
我有部份係講左大話, 有部份我唔好意思答但答左

即係最有趣係佢好多野已經估到我既答案, D問題好多係我想隱藏既缺點, 例如D不良嗜好同習慣, 佢只係唔話比我知, 「你係咁咁咁, 我乜都知道晒啦」
我只係見左佢一個鐘

跟住佢就更加響度估我過去係點, 開始點評我以前係點, 佢又估中晒
果次係我人生中第一次感覺到比人用言語好有禮貌地比人dominate, 成個對話我變左個小朋友咁, 佢問乜我就答乜, 唔想講既都講埋出黎

我以前都好撚識choke人講野, 終於遇到對手
由細到大都係我響對話入面, 以靜制動地choke人講野跟住腦入面寫個review出黎, 果次係我第一次比人寫撚左影評, 完全輸得心服口服, 重要係靚女黎
成熟既INFJ唔駛睇呢D書, 天然心理專家
我都好多, 屋企有個自戀狂老母, 我由細訓練到大就係好多對話技倆, 點樣將我老母發嬲既野轉化為批評, 又或者將批評轉化為唔記得左件事
問問題總係計算對方會點答
點樣用最柔性最婉轉既方法去了解個睇法側面既野, 去幫助了解佢正面但唔想直接答你既睇法, 最重要係點樣令人覺得舒服將對方既城府慢慢拆
其實D技巧有得教, 但係我絕對唔會同人講, 一講左只會有防範, 就會失效
同我熟果D人, 比我choke晒D兒時創傷, 心理陰影, 深層困擾, 邊個打黎其實係同條仔或者女出問題, 有時知道某人係對人歡笑背人愁, 有時我知但唔撚講出黎
不過我係唔會教, 要寫都好耐

同埋
真係唔好黑化我,
我一向都好著重道德價值觀, 我老豆都係INFJ, 佢做生意, 由細到大教我點樣睇人details去讀人心, 但亦都教我絕對唔可以用黎做壞事
所以我寧願冇女都唔會用呢D招數黎溝女
但係我鍾意對付D衰人,黑心既人, 硬頸既人
一係一件事物, 我知道本身就唔合理, 我唔會支持, 我唔會出聲
但如果果一樣野或者價值觀我認為係合理而你係反對
同我辯論係絕對冇機會贏, 如果我果排黑化, 你成個人所有野同埋ego都可以比我完全消滅
好多時對方比我消滅完之後重會沉默反思
唔會, 我好撚感情用事, 我會為左一件事傷心, 我可以隔一段時間喊一次, 喊一世
我連數學同physic既野完全都唔識, 響一個系統入面我最主要關心身邊既人高唔高興
加上我鍾意學歷史同心理, 特別係歷史幫助左我好多對人性既見解

我可以吸收人地情緒, 呢樣野已經係最INFJ
我最鍾意同自細受苦難既人傾計, 我會幫佢地做免費心理分析同人生教練
Infj其實係咪好難拍拖🥲
好容易就睇得出一個人點睇自己
然後就覺得好有距離感
更加唔敢打開自己放低戒心
自己又唔係一個超級主動社交嘅人
只係算有啲社交能力 唔抗拒識新朋友
但去到情愛關係就好難咁
放開自己表達多D少少自己 最多咪少左個普通朋友 好嘅可能會識到一個真係明白自己嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞