[2022 DSE] 紅磚眼科視光學 (JS3290) 討論區

280 回覆
25 Like 17 Dislike
VA Chart都唔識呢個係佢既問題
醫科Year 2已經要學點用Snellen Chart
Neurological Exam要考㗎
真啊,DSE攞住幾分讀ive班學生叻過攞住20幾分讀3大既學生多多聲。
係d 3大仔先開口埋口講dse分數同校名有用,我ive不知勁佢地幾多我都冇出過聲tim。
常見,因為香港無訓練斷症個思維,加上學生質素低,啲人只係機械式做機同埋做個驗眼技巧,年中唔知漏咗幾多green disease,同埋出到嚟無咗靚機就咩都唔識
篇文講緊註冊視光師喎,唔係實習緊既學生視光師

btw, >90%既香港optom都應該係poly出黎
ching行內人?
啱呀, 3大學生一定勁過讀完ive然後oxbridge畢業嘅人, 話哂考得好DSE就有光環, 勁撚過咩oxbridge MIT班垃圾
不如你舉讀完ive,之後讀到oxbridge MIT 嘅例子出嚟先 人哋講少少野就起晒鋼咁,ching dse 考得好差?
講嘢9唔搭8, ching智障?
就嚟放榜啦
準備去英國
冇人想知
你哋慢慢喺香港讀五年啦
支持
稍為有正常思維都唔會留港發展
係得上面啲傻仔先話香港點好點好, 香港學生點叻點叻, 睇到都打冷震
見錢開眼嘅未來醫護
講一大輪廢話, 都唔知你噏乜, 你講乜資質講一大抽嘢, 你直接話香港入學條件DSE高分過外國就得啦
讀視光讀到表達能力咁差
分分鐘OSCE 都pass唔到 建議佢及早轉vision science 唔好害病人
人哋話親身比較過兩地個水平差好遠, 佢就係咁講DSE, 以為好有論點, 點知幾百字都講緊同一個point
係咪考DSE考到以為"牙"字數就代表叻
建議你去開善堂 我一定會嚟幫襯你
咁polyu 視光又冇想像中咁差ge
但係眼光真係要放遠少少
幾年前環境同幾年後可以差好多
食就搵到嘅, 不過要無尊嚴咁食啫
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞