[2022 DSE] 紅磚眼科視光學 (JS3290) 討論區

280 回覆
25 Like 17 Dislike
DSE仲有唔夠一個月就放榜啦不論已經係擺咗 眼科視光學 Optometry 落band A 嘅你, 定係仍然落唔到決定, 想了解更加多依一科嘅你, 希望依個post 可以解答到你啦~
-

首先講啲基本資料先
PolyU 喺2022/23 學年會推動「學系為本」組合課程。喺新安排之下學生報讀理大時會先選擇一個學系的組合課程,獲取錄入學後,首學年只需修讀相關學系的共同核心課程,直到二年級才決定主修科目,讓同學有充裕時間,了解自己的興趣及志向,在主修學科方面作出合適的選擇。而我哋school 會提供 Optometry,Vision science + Second Major in AI and Data Analytics,Vision science + Second Major in Innovation and Entrepreneurship 依3個課程俾學生~

所以我哋programme 會由以往 JS3650 Optometry-BSc (Hons) 變成 JS3290 Optometry-BSc (Hons) Scheme , 大家要留意啦~
-

常見FAQ
Q: 我哋會收幾多人同埋有冇interview?
A: 經jupas 入讀嘅學生大約會係53位同埋係唔使interview 㗎! 而Non-Ju 嘅學生每年都會有幾個而且係需要interview 嘅~
-
Q: 有冇咩選修科係一定要讀先入到或者比較重weighting㗎?
A: 無論讀咩選修科,都有機會入到視光架。就算冇讀phy chem bio其中一兩科都唔洗擔心架我哋有唔少同學仔都係咁嘅情況 佢地都唔會話特別大壓力或者辛苦。只要chur小小,一定追到,成績有時甚至好過有讀嘅同學㗎
至於weighting嗰方面:
英/數/phy/chem/bio/combined science/M1/M2 x10
中/LS x 7
其他科目 x5
記住除咗睇best6嘅分,都要留意下自己中唔中weighting呀
-
Q: Admission score係幾多
A: 由2018年開始用best6嘅計分方法。
而2021/2022 嘅 lower quartile , median weighted score 分別係 317 同埋 324~
-
Q:三個課程有啲咩分別?
A:三個課程最大嘅分別就係佢哋要讀嘅credits 同埋年數唔同~
如果係讀Optometry嘅你, 你係至少需要讀5年同埋讀160 credits 其中包括 20 clinical credits~
如果係讀 Vision science+ Secondary Major 嘅你,你只需要讀4年 同埋133 credits 而其中係唔包括clinical credits 嘅~

總括而言 Optometry 係比較適合以後想從事醫療方向嘅同學仔, 讀完出嚟係自動獲視光師牌嘅~而Vision science + Second Major 會適合一啲以後想從事視覺科學科研或者創新行業嘅同學仔, 但係就唔會有視光師牌啦~
同學可以按住佢哋嘅需要同埋興趣選擇課程~
-
Q: Optometry會讀啲咩㗎
A: 喺五年嘅課程中 同學會學到基本嘅human anatomy and physiology ,optics 同埋vision science ~ 喺year2,year3 同學會開始接觸驗眼同埋配度數嘅方法,而同學喺year3 通過咗臨床能力考試(CCE)之後 同學就會喺year4 同埋year5 。 同學都會學到關於隱形眼鏡,眼疾, 同埋一啲基本嘅藥理學~
-
Q: 咁讀依科嘅前景點樣㗎
A: 我哋一畢業就已經係香港註冊嘅眼科視光師,而且係第一部分嘅視光師。依家八大之中只有poly提供眼科視光學學士課程, 加上市場對視光服務的需求日益擴大, 喺供不應求嘅情況下我哋係唔使擔心搵唔到工呢啲問題嘅~
而視光師嘅出路都好廣, 我哋可以受聘於眼鏡鋪,亦都可以受聘於醫院管理局,私家眼科診所 。 而2021 fg 平均月薪大約係$34749
Q: Optometry會讀啲咩㗎
A: 喺五年嘅課程中 同學會學到基本嘅human anatomy and physiology ,optics 同埋vision science ~ 喺year2,year3 同學會開始接觸驗眼同埋配度數嘅方法,而同學喺year3 通過咗臨床能力考試(CCE)之後 同學就會喺year4 同埋year5 開始實習。 同學都會學到關於隱形眼鏡,眼疾, 同埋一啲基本嘅藥理學~

各位dse 嘅學生都可以考慮吓工程㗎,工程前景好似幾明朗
騎劫師
其實視光係咪淨係幫人驗眼?
識用部驗眼機就做到?
又水人入垃圾科
讀埋AI and Data Analytics / Innovation and Entrepreneurship有咩用?
今年開始poly要 必修人工智能 或者 社會創業 點睇
原來係必修㗎
平均100個畢業生得一個入到政府攞呢個人工
100個讀工程有90個都係當水泡嘅心態入
實際有能力嘅冇幾多個

視光收分高咁多 個candidate pool唔同 好難比較
方便乞食
想問下year2揀科係咪跟gpa決定?
其實school 方面都expect 大部份學生修讀Optometry 嘅, 當然啦gpa 唔好太差。而新課程係真係for 一啲學完clinical skills, 發現自己唔太適合對patient嘅同學而設嘅。所以同學唔使擔心入到嚟 但係之後唔會讀到Optometry 嘅~
唔太想讀vision science,但我睇youtube 個professor又話要讀得好先有得揀既~
其實你clinical 做得正常, 肯願意同patient接觸嘅話 school 係唔會建議你轉讀vision science 嘅~ gpa 喺依個位就唔太關事啦
如無意外應該會入黎 收左offer今年有冇ocamp,因為聽講poly唔比莊用學校名義搞活動
yes,好阿因為都比較多疑問~
@snnnnncc
我覺得幾好,好過讀freshman seminar、tomorrow’s leaders 呢啲垃圾科
大學畢業,讀5年比其他人讀多左1年,出到嚟大部分offer都係要做零售,工時長少假期,俾人當sales,仲要成日拍住啲粗皮阿叔,不了
跟貼潮流
唔止做呢啲的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞