[2022 DSE] 紅磚眼科視光學 (JS3290) 討論區

280 回覆
25 Like 17 Dislike
自視甚高應該係呢一科freshmen 既共同之處

殊不知畢業要做sales做眼鏡佬
冇J 既另計,可以打眼科醫生工
做多幾年都係差唔多跑到數既有4萬幾既

optometrist 驗眼嘅視光師

optician 幫你揀眼鏡或者係操作同驗眼相關儀器嘅人(例如眼鏡舖嘅sales或者係視光中心幫你用機驗嘅人)
呢個真,唔知哪來的自信,知識又唔夠人哋英美加澳紐嚟,social status又低,不過畢咗業出嚟見識吓個社會就打沉㗎啦
依家啲大學生連自己搵資料嘅基本能力都無?視光學生嘅垃圾程度真係屌都廢撚事
nursing前途錢途都好過大部分醫療科啦,職級可以升到好高,不過要忍受啲同事閪
佢哋唔明自己個視光牌去到大陸都唔認,外國optometry 唔係咁易讀做既野唔同
外國視光其實就接近眼科醫生既level可以做treatment, 開藥之類postgrad黎
香港果個外國好似最多係technician level黎
外國optometrist同亞洲optometrist其實唔係同一工種嚟,係個名一樣,同埋都有份配眼鏡咋 啲學生仲以為自己做緊primary care,塞錢入佢袋仲屌返轉頭咁惡
外國係doctoral degree
成個training同skill set已經好唔同
on9 office文員起薪1萬零蚊,做10年都未到視光師起薪
其實只要諗下,香港畢業既去到英國澳洲全部都要讀番啲medical/pathology 野再加practical exam

外國讀完番黎既optom去灣仔俾錢拎個香港牌就得

成日拎primary eyecare 黎講,有幾多個畢業做到?香港有幾多純optom clinic ? 你under 醫生/眼鏡舖就係度數機器
呢科唔掂係因為啲畢業生質素唔掂,扭轉唔到個市場風氣
由啲學生圍爐啦,你見條柒頭潛撚埋水
Ching海外做視光師?
而家新一代五寶學生真係太理想主義
你真係唔識㗎喎
到底係你唔肯搵資料定真係智力有障礙
我而家就喺英國做緊optician

乜嘢英國optom叫optician
你唔識就靜靜雞上網查下先
獻醜不如藏拙
唔係叫你搵普通文員工,office都有專業人士工,咁躁底做咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞