[2022 DSE] 紅磚眼科視光學 (JS3290) 討論區

280 回覆
25 Like 17 Dislike
你咪戇鳩啦,大把general public叫optom做optician,舖名又係叫自己optician,同埋唔該你叫返自己做dispensing optician,差幾十皮睇你咁講嘢似鳩噏多
我係講緊佢改咗個program之後,咁高分入到又唔等如一定分到入optometry個major,唔一定有牌,咁就蝕底咗

而本身未改制之前,其實畢業生嘅出路都唔好,而家唔係一定有牌更加唔抵讀

所以我先話如果為人工,不如揀其他醫療科都有3雞野

當然你講嘅嘢我同意,不過我係以dse考生角度睇而覺得唔值得揀。巴打我記得你係做緊optom,我同意而家以optom嚟講的確好難改變風氣所以唔好做
以我所知佢改咗做scheme 都係預大部分做返optom,少部分clinical做極都做唔掂先會跌落去vision science
5寶之中,optom不嬲都係收分最低架啦,依家仲要分流,其中一個program 冇得拎視光師牌,更加冇人讀
明知自己柒咗仲包拗頸死都要拗
細佬你好撚可悲
你係有料就搵證據啦垃圾,明眼人都知你鳩噏吹水當秘笈
我可悲極都有個牌呃到啖飯食,你呢?
我覺得其他四寶可以,起碼可以專業移民
咁都要睇你移去邊嘅
依一代啲大學生係痴撚線的
我哋一獲得個牌係可以直接去星加波,馬來西亞,台灣等地方執業。 而去英國只需pre reg 1年。想去澳洲就要考當哋執業試-ocanz,當地Optom學生都要考 。當然我哋都可以選擇去美國,加拿大讀多兩年OD 課程( Doctor of Optometry) 之後執業
ching係咪漏咗化驗呀?
呢科讀完出黎都係要跑數
行業又窄到仆街 行又唔易轉
poly視光真係本世紀最大騙案
樓主件垃圾係度水人讀垃圾科
我話你知讀完視光出黎係咩環境
1.自己開舖
但係成個行業基本上被連鎖公司佔哂
細舖做唔起
2.入連鎖店做
不過唔好意思 係要跑數既
仲要呢行D工垃圾到普遍得6日假放 踩10個鐘 又多老屎忽
得罪講句你同一個普通sales仔係無分別既
我D同學讀完全部轉撚哂行 包括我
建議各位唔好睇唔開走去揀視光讀
讀個垃圾BA都有出路過視光
屌你老母
我做完intern個下已經發誓死都唔會再做視光呢行
起薪點3萬?
唔好意思 呢行起薪=頂薪
仲要讀多一年係度浪費青春
既然你有咁高分讀視光不如讀其他四寶算啦
呢科又無前途又閪又懶係高竇
視光呢個垃圾行業到底可以幾時收皮
人少個d科都伏伏地
可以轉邊d行業
我份CV無寫clinic intern 呢份intern簡直係我人生最大污點黎
我讀完拿拿臨轉行 靠住相關工作經驗成功讀多個BA degree
而家人工已經3XK
你一係轉其他四寶 一係轉accounting
樓主點解唔提埋每年只有30個人可以拎視光師一仔牌?
調返轉即係有23個人係無一仔牌
讀左個九唔撚搭八既科去見一個office工只會被HR質問點解唔做視光
然後又唔夠讀BA既人出黎爭
同哂銀時一樣讀完出黎乞食
呀唔係
係仲衰撚過哂銀時
因為人地只係讀四年
其實poly醫療科最正路應該得nursing physio OT
demand大 移民容易

放射 MLS個d 原來去到美國人地去community college讀associate degree就做得
等睇視光學生出嚟屌柒你話呢科好嘢嚟
呢科又無前途又閪又懶係高竇
精闢
閪在要對眼鏡佬對閪客, 懶高竇在poly班老屎忽自己日日食老本唔止洗自己腦仲洗撚埋啲學生腦
why 每年只有30個人可以拎視光師一仔牌?
fail 左兩次practical test 俾人踢出校?
師兄識啲嘢
OT全球認可
nursing全球本地都需求大, 本地頂薪最高
physio進可攻退可守
放射 Med lab其他國家唔入流
optom垃圾嚟, 提都廢鳩事
同學你year幾, 你唔好睇完poly個講法就以為真係咁易先得㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞