[2022 DSE] 紅磚眼科視光學 (JS3290) 討論區

280 回覆
25 Like 17 Dislike
你紅字個句 係咪出自真心
你夠得分讀optom就讀其他有前途既科啦好心
讀BA然後走入去big4做又好
讀ENG做工程師又好
讀CS做IT又好
搵D係外國一樣受你既科唔好
事實上你讀完出到黎都係要跑數做sales
我想講B2B sales其實都差唔多呢個人工架

呢科最撚大獲係咩呀
1.讀5年
我再睇多次原來讀4年果個vision science係連牌都無
我想知讀黎做乜撚
2.個視光師牌原來連大陸都唔肯認你
3.要跑數做sales
4.行業窄
5.難轉行
最後講多句 我都費事覆
optom唔係無前途既
不過係香港讀optom真係好無前途
因為你除左配眼鏡之外其他野都俾眼科醫生做哂
事實上 Big 4 or 工程 畢業後做5年可能都未到師光師既起薪

利申3大乞食科grad,依家做咗3年垃圾文職 22k都冇
Big4 做5年點會冇4-5萬
你話big 4 做得辛苦都算
你話big 4 搵得少過opto 真係
推完啲客上去驗,驗完無事其實應該係好事嚟,好似驗身咁
但以我所知,啲客係會返嚟屌,話講到乜乜乜咁點知無事,話早知就咁喺舖驗完就算
香港要推基層醫療算鳩數啦,外面政府眼科收緊90蚊咋,民智又低,啲客好多無事,定期喺政府跟開死都keep住個位,過到嚟睇optom問病歷都唔會講話喺政府睇開,要問到篤先有機會撬開到
你讀書有讀過chief complaint㗎可?香港啲客chief complaint 100%都係想配副眼鏡咋,你同佢講唔好配?解釋完一大輪再有機會比個客屌然後佢1蚊都唔撚比嬲爆爆走,仲要睇同事面色
只可以話你理想主義到不得了,咁嘅環境你做埋我嗰份啦
入HA 會唔會好少少
你所講嗰個九唔搭八嘅科係2022/23學年入學嘅同學先可以揀嚟讀,之前係冇呢一科,同埋呢科淨係要讀4年。而且,視光係近幾年先開始收53人,之前每一屆,包括今年畢業嗰屆都係一開波淨係收左30-40人,但可能有啲人中途轉科,或者移民,到畢業嗰年就得返大約30人,而呢30個人一畢業就會有一仔牌。 所以總之畢到業就一定會有一仔牌。到目前為止都唔會有人讀完5年視光畢左業但冇一仔牌。
年經,一年總有三四個post出嚟屌視光呢科有幾垃圾
利申:認同,唔建議咁多人入呢行搶飯碗
可以考慮下其他寶 當然視光前景都唔差
我會咁排:

PT>OT>RD>Opto>MLS
攞專科同出面啲私人公司啲b2b sales比 人地起碼係鐵飯碗 你想人地乞食
可唔可以簡單講下原因
大家千其唔好入醫療科
除口罩呀懶醒
認同啊,就算dse6科38分,hku cu mbbs我都唔建議揀,
因為宜家復旦大學mbbs 22分就讀到,一樣入到香港醫療名單,到時候grad咗同38分既學生逗同一份糧
點解opt fg 份糧好似仲高過pt ot少少
因為pt ot 多數入HA point 14起跳
optom 多數人入私營
所以起薪有d唔同
樓上2位師兄係幾口臭,開口埋口屌人老母又柒頭又盛,但睇落去feel 到係對成個行業生態了解,而恨鐵不成鋼既。

不過騎劫左你個post 係真既
本身想輔導下中學生,呢家變左undergrad要輔導下
都係睇你係咪咁想留係香港

去到外國一就讀多次書
一就人工低過香港

況且而家去英國同加拿大都容易
根本唔需要靠專業移民
點解你地會想上返U
https://lih.kg/47938

Ching ,唔係覺得自己讀ive配鏡就係讀視光啊?自己行業底端爬唔上去?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞