[2022 DSE] 紅磚眼科視光學 (JS3290) 討論區

280 回覆
25 Like 17 Dislike
冇計香港果rd/mls/opto唔知係課程問題,定咩
係外國得個技術師牌程度
係外國要做就一定要補返相關postgrad course,唔理係master定doctor
老實講就係唔好覺得自己出到黎係眼科醫生,而optom喺primary eyecare level可以做到early detection 同referral其實已經好好。 同埋好多眼睛嘅symptoms其實都同度數有關而optom係可以pick up到。

唔太認同要「純optom clinic」先做到eyecare, 大家grad之前學左咁多野,又出哂clinic, 有心做嘅就算喺一間舖嘅setting都可以做到好多野,唔一定要好似clinic咁齊哂機先做到,講到尾都係有冇心去做。optom出黎係比人當sales, 但決唔決定用自己5年學過嘅野做多啲去幫人發現/處理眼睛問題係個人選擇黎。

就算唔講睇眼病講度數,驗度數嘅技能基本上undergrad都可能可以做得好,但點樣manage個度數,諗方法令人睇得清又睇得舒服係另一回事黎,唔係每個人都咁好彩,驗完度數直接拎去配眼鏡就戴到。
你都算係理性既
但啲學生真係好唔想做舖,一心讀完可以幫到人
有理想係好,但現實唔俾你揀

我都唔係話一定要純clinic 先做到,但當你做街舖,啲客排緊隊等陣你,個sales 又等緊你,你可以做啲咩?你check 到個客要further check up 唔係好適合配眼鏡住,你出去同個sales話要取消?

你under 醫生做多左野你有無諗過會點?

我唔反對去讀,只係反對盲目去聽啲活在另一時空既人,心態應該係畢業好大機會係做眼鏡舖,做clinical type 係少數
呢啲真係多勞多得,旺場上黎真係水都無得飲
首先唔知你之前訓咗定係點,係今年先開始收53人 ,之前jupas 都係收35-40人到。 多咗學位某程度反映出視光開始被重視,唔係政府係唔會比多咗funding poly 開多啲視光學位。
同埋上面已經解析過個新program 淨係開好少位,係專門for 一啲發覺自己真係唔鍾意對patient 嘅學生,同埋依個program 都係讀4年
我都知現實唔係咁易,唔係個個都可以pass到個執業試。但的而且確係有依啲途徑去其他國家,只係講返個事實
上莊L 真係特別串
台灣好似都要考同埋就真係驗光師only,15歲以下要眼科醫生睇住先驗得
而家改左4年拿
係無人想讀定開始被重視呀
你呢53人要玩分流 有D係拎唔到牌
洗鳩人腦搞到個個視光學生當正自己天之驕子咁
結果出到黎係做眼鏡舖sales都算
你poly出黎既19牌原來唔係世界認可既 要重新考過
你地其實同哂銀時有咩分別
高分乞食科
我直程認同做primary care更加應該喺眼鏡舖做添, 就算外國optom practice大部份都係眼鏡舖, 但點解香港要分得咁開叫"optom clinic"已經證明個風氣幾閪, 意味住啲人入眼鏡舖係純粹為商品, 預撚咗驗眼免費, 或者係"順便"睇吓眼, 甚至係睇開眼科過嚟考吓你, 最簡單就係當你覺得有問題提出要做further investigation, 個客肯唔肯畀錢? 呢樣已經知道大眾點睇你個專業, 即係無專業, 只係sales
香港係由客揀咗眼鏡先去驗眼已經係最錯啦, 無咗驗眼診斷再配鏡, 再加埋啲不切實際嘅畢業生, 個行業生態只會愈嚟愈閪
多咗學位某程度反映出視光開始被重視
我真係笑咗
台灣班垃圾就算吧啦
連視光同驗光都未分得清
覺得一心想幫人同喺唔喺舖做冇乜關係,有心嘅話,做多一步就已經係多一步,明白現實成個產業基於唔同原因比眼鏡主導左。

老實講optom係trained to be a professional, 唔係
”sales”, 既然憑自己專業判斷覺得唔應該配,點解唔敢講取消。 如果咁都配左,佢去左另一間check,個optom話唔洗配要做完regular check up先,咁佢就唔會再番黎搵你,而你亦會變成人地眼中嘅”sales”, 而唔係eyecare professional. 正正就係業內有唔少哩啲
”sales”, 大家先要做得更多,將佢地淘汰,而唔係成為佢地一份子,繼續助長你講嘅「現實」發生。

明白喺醫生診所做optom嘅自主性會少左,有啲檢查查會由醫生負責,但如果做多左嘅野同佢地冇重疊,而又幫到patient, 相信唔會有太大問題,講到尾最後大家都係想為patient好,當然唔同情況有唔同做法,唔可以一概而論。

認同認清事實係應該嘅,做clinic可能比做舖感覺良好啲,多人respect啲,而連鎖純optom clinic的確唔多,但如果有心幫人,就唔應該比個setting去決定你要做幾多,畢竟讀5年都唔只係「學驗個度數/學下睇眼病」咁簡單。
前面個句岩,但後面個句唔岩,專業移民既視光師資格係你都fulfill 到人地既資格,例如加拿大視光師要一個degree 再加second degree optom
所以認同其實無需要分clinic唔clinic, 要做嘅話邊度都可以係所謂”clinic”

或者咁講,大眾有偏見就一定嘅,甚至有部份人係睇開眼科,你講嘅情況都遇過唔少,就係因為optom = 眼鏡嘅觀念根深蒂固, 要推further investigation /regular eyecheck一定唔容易,但係咪話大眾覺得你唔專業,係sales, 你就做一個sales呢~?

啲人唔比錢,係因為佢覺得唔值,覺得不嬲「驗眼」係免費,就咁講句佢要further check up正常都未必睬你,但如果你解釋佢要做checkup嘅需要,address到佢地concerns, 比佢地知道用部機度下個度數唔叫驗眼,做完整個檢查,我諗佢地未必會覺得唔洗比錢。 如果乜都唔做,大眾對optom都唔會有改觀嘅一日。
認同,所以應該要check左先做決定,其實業內已經有人做緊
既然憑自己專業判斷覺得唔應該配,點解唔敢講取消
實際上做唔做到先? 你一日係打工, 一日都係受制於香港個揀好眼鏡先驗眼嘅制度, 咁做係打爛人飯碗(老闆同同事), 所以其實係無解
1, 2間私舖改變到啲咩? 就算以前啲舊1牌上咗位咪又係做到4牌咁
實際上都係咁做,其實啲連鎖依家都識用eyecare service黎吸客,因為知道有哩個需求,喺哩個原則下,你咁做其實係幫緊間公司build reputation, 個客處理左眼睛嘅問題再番黎配,其實唔一定係打爛飯碗。如果你做個間唔容許你咁做,或者你考慮下應唔應該繼續做落去。
你改變唔到佢地,但你有得選擇做唔做到好似佢地咁,多啲人做多少少就唔會得1,2間。 當然你選擇邊度做都緊要。
所以點解我要講清楚現實係咁,唔好信啲理想主義,5年唔短,唔好到時後悔,仲有就係依家收分高左,唔同以前,啲freshman 個理想位可能仲高左
你知唔知結果係點?
某間公司
就係舖面將啲好麻煩既客推上去eyecare clinic, 做到個度長期請人,因為個個都做唔長

我講埋最後我唔回覆喇
當然個個都想個行業改變,變得可以受人respect
但唔好唔提個現實出黎引人入去讀
咁樣係不負責任
咁你快d去讀3大art language science 同 social science 啦 一定好好搵 畢業起薪多過視光師兩倍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞