[2022 DSE] 紅磚眼科視光學 (JS3290) 討論區

280 回覆
25 Like 17 Dislike
用4日起返哂D post你都幾有耐力
仲要5年前我都唔知係咪我出
其實你呢科係咪收生不足得好緊要
你都唔知佢地係咪真係一仔添,你知optom咁多仇口

我以前都喺其他post講過,sales 同4仔又唔抵得你高人工,醫生嗰啲又笑鳩你淨係識驗度數

我只可以講唔好睇低自己,做好自己本分就好,唔好忘記喺學校學到嘅野,‘don't let your patient know more than you’
ot移民你ielts夠勁先得
nursing 升職冇三寶快、厭惡工
physio
rdrt 舒服勁快升職、外國人工都還可以〉mls 人工低、比ai replace,本地mls供應有mu city twc htc就爆
optom

ranking
pt>rdrt>ot>mls>optom=>nursing
3萬邊請到人,暫時聽過最低都37k
physio 太多學校開
又有Master 又有xx學院
RT太少人嘅行業 得幾間醫院有 去外國搵工唔易
如果要移民你無論邊科都要英文好㗎啦
其實IELTS 8777真係好基本
你去check 吓 ot 對比 nursing/mls/rd 嘅 ielts requirements 先啦
sales有幾可唔抵得,我就未見過
4仔成日話自己勁過1仔添,我就覺得差唔多,1仔咪又係咩都唔識乜嘢都掉去眼科
香港學埋嗰啲皮毛嘢就收返埋啦搵patient同自己比,唔怪得個教育咁失敗
真係好hostile

我唔知香港啲optom有咩得罪你,又唔係搶你飯碗,你咁得閒針對optom不如你管下啲來港執業嘅大陸醫生仲好啦
講事實係難聽啲,如其顧左右而言他不如正正式式反駁或者認同事實
搵patient同自己比?會唔會搵GP嘅眼科水平同自己比會好啲?
但香港optom連診斷都唔識落,水平咁低,咁咪做返technician驗度數咪啱囉
都唔怪得班學生
根本連教書佬自己都唔識
班象牙塔教書佬仲要以為自己好勁教到啲人都以為自己好勁
診斷都唔識落嘅理據係?
其實gp都淨係識俾chloramphenicol 同埋artificial tears 俾patient,有咩事都係射返俾眼科
GP咁樣係正常,但香港optom即使眼科上唔見得比GP好
我民智未開都有份教香港1牌optom,咁1牌optom係咩水平?
唔關法唔法例事,香港醫生霸權係事實,但都無阻如果你比呢班人做診斷就死得人多嘅事實
不如去外國讀好過啦
依家又有BNO visa 澳洲又有救生艇
與其用五年喺香港讀
用果五年係英國或者澳洲讀
再過多一陣 就已經攞到PR
希望你唔係同行,如果你係,以踩低自己同行既人去抬高自己,恥與為伍
將自己行業利益放於市民健康利益之上,你嘅人格先可恥
多得你呢啲害群之馬,係同行努力改變緊視光師形象既時候係到自貶,呢行係香港先至永遠停滯不前。建議你咁叻就返去外國執業,唔好留係香港指指點點
30年都嚟, 1牌都多過4牌, 改變條春咩改
依家啲客咪又係照樣驗眼覺得要免費. 仲衰撚過30年前, 嗰時都未話要免費驗眼
有無聽過移咗民去英國啲香港人去驗眼? 人哋話去睇視光師"竟然"可以咁詳細, 同眼科醫生睇症一樣
停滯不前係因為你間學校同啲前輩嘅行為做成, 唔係人哋講一兩句影響到, 事實上出到嚟執業嘅人嘅質素係人都有眼睇, 唔好坐井觀天覺得自己好叻先得㗎, 你咁嘅質素我係醫生都反對你班人做多啲嘢啦
呢行有幾惡劣我當然明,我純粹係睇唔過眼上面果位「高級視光師」係咁踩自己同行同埋師弟妹姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞