[本地足球] 2021/22 港超聯 (已腰斬)、亞冠、亞協及香港隊討論區 (72)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
講真無價值嘅都唔會揀嚟拍啦
拍得嘅即係有人會認為香港足球有價值
點睇都係一件好事
而家del咗post
有人搵番許賢啲舊片畀佢
佢就話嗰陣鬼識你乜水
之後條友覺得唔夠人講就del
陣間甲組出線大混戰
搞好兩隻閘先
A組得返北區同大埔爭一二名,係B組果兩場先亂局
有冇人知菊花點解會同馬文政屋企咁熟,好似屋企人咁
東網話阿智係文軒文政契哥
如果元朗贏東區 南華贏沙田1:0
南華同深水埗同分同對賽同得失球 要計紅黃牌爭次名出線
深水埗4場9黃 南華3場4黃1紅
帥帥係sp ?
Anson冇隨隊踢亞協 但喺香港踢大專盃
吓佢唔係傷咩
Youtuber 琴日有冇踢?
大陸見你係鬼佬樣就丁架啦
話時話
呢個大連老朋友近況如何?
【亞協盃分組賽 — 賽前記者會】

理文明天將出戰亞協盃J組第二場賽事,對手為台南市FC。球隊主教練陳曉明和球員顏樂楓今日出席賽前記者會。

陳Sir承認:「球隊上場表現欠佳,但現時最重要的是專心應付明天的賽事,每位球員都已準備好為球隊出戰。」

對於球隊需在四天內應付兩場賽事,顏樂楓說:「球隊在應付緊密賽程方面有經驗,相信不會對我們造成問題。」

____

#理文足球
#LMFC
#leemanian
#AFCCUP
#2022AFCCUP
#2022亞洲足協盃
#2022亞協盃
大埔1-0黃大仙
高大靚仔又好波(224)

想做球星要有咩條件?周六香港隊南昌站V Walk商場慶功活動,黃威用呢7個字來形容「佳佳」安永佳,就係「高大靚仔又好波」。有靚仔吸引球迷,特別是女球迷,對於刺激入座率一定好有幫助。新一季,會唔會有球迷、女球迷高舉燈箱牌捧下安永佳踢波?如果見到,一定要影返張相留為紀念。

亞洲盃決賽周出線至今,已經過咗12日,由於東方龍獅及理文仍然在泰國踢亞協盃,安永佳就留在泰國度假未返香港,因此周六(6月25日)的慶功活動就得6壯士出席,分別係黃威、鞠盈智、羅梓駿、劉學銘、杜馬思及簡嘉亨,同場仲有香港隊教練安達臣拍片同大家講多謝,《試當真》許賢做嘉賓支持。見到現場球迷咩年紀都有,情侶檔、少女、親子、老人家、青少年,事實足球比賽搞得好凝聚力係非常強大,今次足總在亞洲盃備戰同跟進宣傳過程中都有落力,戲院派對之後足總見反應唔錯,就即時度度會否搞個慶功活動,最後先有今次商場騷出現。

當然,亞洲盃事隔54年出線,其實在更大的商場如奧海城搞都可以,海港城就應該諗都唔洗諗,以香港隊的noise,當年2009年東亞運動會奪金夠全城哄動、最後都係搞咗一次電車勝利巡遊,同埋富商胡應湘搞咗次切蛋糕慶祝咁。

講開又講,周六慶功活動,現場聽到許賢話足總係勝利球迷呢句說話其實幾難聽,原句係「希望足總唔好做勝利球迷,唔好贏波個陣先支持港隊」。事實足總入面有好多有心人工作,無錯領導層同球會角力權鬥係玩多幾十年都仲會繼續嘅把戲,但話足總係勝利球迷唔做嘢係講唔過去。(相關新聞: https://www.inmediahk.net/node/%E9%AB%94%E8%82%B2/%E6%B8%AF%E8%B6%B3%E5%95%86%E5%A0%B4%E7%A5%9D%E6%8D%B7-%E8%A8%B1%E8%B3%A2%E4%BB%BB%E5%98%89%E8%B3%93%E5%86%80%E8%B6%B3%E7%B8%BD%E5%8B%BF%E5%81%9A%E5%8B%9D%E5%88%A9%E7%90%83%E8%BF%B7) 足總唔做嘢,邊會請到安達臣教練、安排集訓、海外友賽、戲院派對、商場慶功?大家一齊督下足總希望佢做好啲,呢個係好合理,但下下將足總打做反派稻草人,啲箭射晒佢身上,咁樣道理又講唔通。又或者許賢係試當真上身,拋句說話搏掌聲搏關注,等大家留意足運。如果要搞,其實以佢地嘅號召力係可以同足總合作搞睇波派對,如果要搞慶功活動,真係多多諗頭都有。

如果係飲食集團,梗係搞個香港隊亞洲盃出線晚宴,請今代香港隊同1968個代亞洲盃香港隊一齊現身,大排筵席,邀請球圈中人、贊助商玩足一晚,其中一個環節可以邀請唔同年代的香港隊上台影合照。由於係晚宴,可以開放比球迷買枱或者科水買位入場,同一班香港隊同場食飯,好似結婚擺酒咁,今代出線的香港隊同球迷一齊碰杯。當然,以上想法只是FF,要足總、港隊、球迷、球圈中人都擠到一晚安排一個咁的晚宴,籌備起來最少都要個零兩星期。

刻下足總最緊要仍然係等東方、理文踢完亞協盃,返來再由安達臣教練安排下月東亞盃決賽周備戰。本地方面,到底係咪要等7月1日回歸大龍鳳搞完,董事們、港超各隊同志先得閒再開會跟進下一季?7月24日有新一季的季前盃賽,到底是否9隊定10隊?呢個開季盃仔叫咩名好,開唔開得畀球迷入場?入場是否又要球迷show 19 通行證?到底幾時先肯解除防疫限制、鬆減隔離日數,好似全世界咁做返一個正常地方,畀返人民有好日子過?

相關新聞:
罕有會談|傳外國商會獲中聯辦約談 討論如何振興香港 一致促盡早終止隔離檢疫
https://hk.finance.yahoo.com/news/%E7%BD%95%E6%9C%89%E6%9C%83%E8%AB%87-%E5%82%B3%E5%A4%96%E5%9C%8B%E5%95%86%E6%9C%83%E7%8D%B2%E4%B8%AD%E8%81%AF%E8%BE%A6%E7%B4%84%E8%AB%87-%E8%A8%8E%E8%AB%96%E5%A6%82%E4%BD%95%E6%8C%AF%E8%88%88%E9%A6%99%E6%B8%AF-%E8%87%B4%E4%BF%83%E7%9B%A1%E6%97%A9%E7%B5%82%E6%AD%A2%E9%9A%94%E9%9B%A2%E6%AA%A2%E7%96%AB-080657839.html

阿祺
亞協盃賽程:
2022年6月27日(一) 理文對台南市FC 6:00PM
2022年6月30日(四) 東方龍獅對台南市FC 6:00PM
(港台32台有直播。)

東亞盃決賽周賽程:
2022年7月19日(二) 香港對日本 6:20PM
2022年7月24日(日) 香港對南韓 3:00PM
2022年7月27日(三) 香港對中國 3:00PM
(聽講港台32台又有直播)
https://app3.rthk.hk/press/main.php?id=1946
ht 中西區 0-0 北區
呢度咪又係屌 kannies lulu 借足球上位
一撚樣
許賢拍緊個陣有 swag 未
ht 黃大仙0-1 大埔
子彈2.0?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞