[突發] 美國參議院以65:33通過槍管法案

362 回覆
119 Like 48 Dislike
事實係最近幾單都係合法擁槍

法律冇用,咁做咩啲人去美國要visa,啲人反正都去美墨邊境,直接廢咗佢咪得
唔得 barrel length < 16” + shoulder-fired + vertical grip = SBR
要額外tax stamp加登記先可以持有
要去到咁極端冇嘢好講
你話炸彈毒氣 其實啲原材料本身好多有規管 亦都唔係個個咁易整得到 唔係breaking bad唔使設定做化學老師啦

再加埋呢啲嘢唔係現成嘅武器 如果一個人咁啱上咗腦或者精神情緒突然有問題 未必會咁神心 去買料 學整 再行動
調返轉 一把槍/刀 個人一上腦 開夾萬攞上手 行出街就射得 講緊可能係幾分鐘嘅事

仲要刀even車 對大部分人嚟講 佢本身個日常用途 點都大過一把槍 that's why 槍械管制係嚴格過管制刀或者車
好簡單,用AR15屠殺直頭冇門檻咁濟,要殺人做咩捨難取易
所以外國軍隊可以登陸美國本土係一個偽命題
入幾多死幾多
最大分別係planned 同impulsive
整炸彈你都要plan 番一頭半個月先得
槍?平時買定,突然上頭就可以行得
簽埋都好
我覺得至少德州唔會執行
兩院過晒冇得唔執行,只差在有冇灰色地帶走
德州wo

"What ‘arms’ looked like when the 2nd Amendment was written - The Washington Post" https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2016/06/13/the-men-who-wrote-the-2nd-amendment-would-never-recognize-an-ar-15/
兩院過晒係全國性執行,你估係州院咩
言論自由
以前邊有Facebook internet fake news
所以而家管制言論自由好合理
實際冇乜用 政治上就有用 代表議會做咗野 大家好下台
傻咩,眾議院直頭冇得拉布。參議院過到,眾議院0機會過唔到
要結左婚有小朋友先可以買 有家庭就有顧慮
欠卡信 破產拎綜援唔比有槍 怕你去打劫
有咩問題?
合唔合法有槍殺人咪一鳩樣犯法
你有槍管都阻唔到 , 美國太易有槍
咁樣參議院過唔到
合法殺人咁易你唔做嘢,用非法行為做擋箭牌

咁反正啲人去美墨邊境偷渡咪得囉,洗咩要visa
人民冇反應定人民冇得反應呀
操你媽的B
憲法只是一張廢紙歷史文件
加拿大沒落咗啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞