2023年香港之大學科目前景評分

306 回覆
20 Like 235 Dislike
又水人讀IT 無咁上下興趣同毅力真係唔好話想入行
好心啦
求archi評分
利申:archi yr1 依家洗濕咗個頭走唔到
走啦,做工程狗好過做廁師
我都想走 但走唔到
唔想入studio爆肝
冇呀,我而家諗緊讀完出年使唔使再考多次DSE
留tg?
會計又唔係淨係得big4嘅 入big4都係貪個名同易啲考到牌啫 係second tier打滾考完cpa之後跳返出去comercial做都一樣得
識得好多移民前已有offer都係做it…
咪嚇9人啦
我見有啲team 日日6點幾收工
輕輕鬆鬆又一日
Dse後年都開始俾大陸人考 五年之後呢行變成點真係估唔到
五年後英國仲接唔接受移民都唔知…
邊個則師改完layout唔幫手夾BS
你俾個名我
我幫你叉爆佢
留名等睇在職Planner鞭屍

BTW 巴打你踩到咁都仲有B ?
工時長人工包埋啦,張俊傑做精算當年都年薪300萬,佢上面仲有老細,人工仲高

精算當年好多會考30分,dse 30分以上,al 3a入去。佢地都撈得好好

講chur ,big 4 audit wok得仲耐
archi人工好高,大把dse高分入去讀
Cathy
教書而家3萬幾,有幾個fd做緊中學老師,本身都係中大,教大畢業

不過就合約制,沒之前perm咁secure
Am咁junior有60k? sm都係得80-100k,中間仲有個manager grade
大把人走本地勁缺人
linkedin勁多opening請唔到人
留港b+起馬
其實唔明佢點算會咁高,32歲多數得AD grade,100-130k月薪都可能計多俾左俾佢,除非粒bonus超大粒,但正常direct好少出咁多,老實講我唔覺得佢有D grade,就算D grade,300萬年薪都唔常見,鬼可能多d,如果佢講既係真,我懷疑佢做reinsurance+某一年有粒大bonus,或者話就話做「精算」,但可能係某個跑數,做傳統精算做十年野過百萬都話正常,200萬或300萬一定係超出精算範疇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞