2023年香港之大學科目前景評分

306 回覆
20 Like 235 Dislike
咁如果係咁嘅話我就要讀返year1 entry, 可能要24歲先大學畢業,好似遲過人哋搵錢好多
俾個例子你,
我以前有一個補習老師,大學畢業就返去母校頂替有病在身嘅老師,一做就係四年,於是邊做邊讀。

只要有學校肯請你,冇pdge都得。
英美澳讀醫學費幾百萬,復旦只收外國人
冇錯,hku 係任你declare major, minor但我係後門入,year3 entry 一入到去就要追credits 畢業,兩年副學士讀完剩係60個credits, 但係大學畢業要240個credits, 所以第三年入去就冇時間俾你declare second major/minor。
應該係
乜野叫 #10 人文社科BA 同 #19 SoSci ?
你真係唔識架喎
我就係驚乞米所以先走來問你地
結論:樓主係個IT狗
因為佢剩係得四個major, 中文、英文、翻譯、人文(哲學+歷史),諗住讀翻譯好似俾人讀多啲嘢,廣啲。
屋企有冇錢?
有>讀ling>speech therapy master/sw master前題gpa夠高
冇>nursing
其他野除左跑數,bank mt ibank it. 都冇咩夠nursing跑
我而家sem break, 下個sem先開始讀所以唔係好清楚,但係讀翻譯會學商業嘅中英對照寫作,eg 用中英文去介紹一個產品,計劃書嗰啲。
屋企冇咩財政壓力,可以support到買樓/外國讀書,只係我唔想去外國讀文科,唔想嘥咗百幾萬,我又驚自己讀唔到理科。
Linguistics? 係咪想叫我讀言語治療師?
有錢就讀鍾意既degree算啦,冇錢先逼住讀揾食科姐
咁我都唔想做到30歲都係搵得個少少錢, 有冇可能考得到AO呢?
我都想有自己嘅事業,但係讀咗一年文科之後發覺出嚟嘅競爭力會比讀商科嘅人低,同埋如果啲大公司要請MT都係請返商科, 除非你出身名校(唔係香港嗰啲, 即係Ivy league, kings college, LSE.etc)
早排睇到港交所請嗰啲MT, 個人即刻頹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞