2023年香港之大學科目前景評分

306 回覆
20 Like 235 Dislike
五寶得D已經唔使睇
點解會咁多負皮
零參考價值,5寶本身各有不同,本身都唔應該拉埋一齊講
佢講果d都幾on9年中唔少人出國讀5寶,pass埋實習,實習用英文
而去外國讀果d dse分數通常唔太高
而香港讀5寶分數閒閒地28分以上
所以英文差移唔到民係一個on9既理由
更何況英文有得練skill set就已經係到,邊有得輸
應該因為呢句不符合現實
外加工時長,996乃司空見慣
五寶全世界好多地方缺人,要移民MLT考ASCP,HCPC,MRT考CAMRT,HCPC⋯⋯其實擔心英文不如擔心移民之後人工唔及香港好過啦
讀CS移民去外國唔係冇機會,不過移民返大陸機會會大啲
無更新回帶
香港邊度有咁多工作崗位畀啲精算/QFIN undergraduates
讀文科緊係去教書
冇bu
會計其實好明朗,不過Law同BBA就睇人啦
Allied health D 咪玩啦
Nursing 你放hku 都唔放poly….
Speech HA好少位,Speech通常去NGO,其實除非真係好中意,呢科真係高分但就業不明朗
又話精算行頭好細 點解個個返工/揀科post都見到佢
咁都叫明朗唔好水人入行啦大佬。。

自己去上班台睇下啲big4 post就知,會計呢行根本shit。

不過讀會計的確唔一定要做會計,讀係無所謂,唔好入行就得
港大都無land surveying
其實醫學醫保醫療費用真係大茶飯嚟
政政同中史 F 都唔掂喎咁
遲一年畢業+努力啲都不要行錯路
我就係想各位師兄比一個方向我去努力
想做大公司嗰啲MT 或者政府AO, EO
EE係電機
ee係電子
EEE係電機與電子=電機

機電=E&M =/= BSE
BSE = 屋宇設備 = 屋外唔識

陳易希唔識building services 的, 唔好問佢換光管要幾多K幾多W
不用分得那裡少
都是乞食科
唔識用電腦, 連STAT都唔識, 做唔到任何商業分析, 唔識VLookup
對數字無認識, 唔識炒股, 唔識現實商業機構運作
入博物館做永遠做唔到博物館館長因為唔識manage人唔識costing
樓主啲知識有限
social science同social work都應該唔識分
做大公司MT 政府AO, EO 靠見識加把口同文筆
Major 不大重要
你係度問成咁,見識上入AO, EO 就比較難了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞