2023年香港之大學科目前景評分

306 回覆
20 Like 235 Dislike
單單radi private fg價已經高HA 接近10K
Speech緊係難,正常邊個會搵second language嘅人做therapist
好多人都眼紅CS 易入易賺錢
要有爛龜心理準備拉curve 底下有底個啲贏你一截
SOA d FSA卷背到人都癲
又唔係真係咁實用
Salary increment 背後總有trade-off
真係畀晒青春既尾巴畀工作同FSA卷…
其實外國d IT 人唔係你想像中咁勁
個分佈同香港差唔多,有一半都廢廢地
三大網商都想請人,留港其實都有空間
同校名冇關咁恒大都得喇
hk it行得慢過人 唔好玩啦
技術上其實唔係落後,因為全世界個trend 都係一樣
只係香港market 細,本土出唔到幾多間tech firm
hk 玩cloud 少過外國
hk no IT
香港就算銀行都上緊cloud
不過算la, 你話no it 就no it la
反正我都已經係歐洲開緊工
Planner 竟然有B, 基本上入唔到政府真係可以重練,仲要streamline 下個角色愈來愈細(本身已經唔大)
死左先人欣賞Matthew wong咋。。。。
樓豬擺返條link出嚟啦
Poly inte都找到呱?
係OT做到死狗囉
不過有邊份工唔係呀
PG arch 18k
結論:樓主淨係識叫人去做護士同教書 齋睇依家人工洗乜你講
係香港呢科係辛苦得財 外國好啲

有人話去大陸 我都懶得覆 同大陸啲人鬥996根本痴撚線
你講下笑好 35K???
Band 1 某A公司定某R公司?
你唔驚成 team 俾人炒咩

RA 60K 你就想
ArchSD / Housing 都係 Point 32 咋
你當CS冇到
有鬼 香港仲有幾多個 archi 係有 sense 的???
個個追住 developer 黎舔就有
唔舔 一係入 housing 跟書
就算俾你叻仔叻女 入到 archsd
都唔係單單有得發揮啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞