2023年香港之大學科目前景評分

306 回覆
20 Like 235 Dislike
護士 三寶移民英國咪一樣2萬零稅後
一樣大把人移民啦
開心
做hardware / device 開發香港係零
但係software / mobile app / web 其實人才同出面比差唔多
OT 免試 但都要老闆肯請先得嘎
家下trans到個牌就一定有工開咩

大把大陸人同印度人去澳洲讀allied health搏移民
都唔係個個搵到醫院工

nursing係易d搵工ge
老老實實移民最容易都係得英國
澳洲已經難難地

加拿大同美國 暫時唔覺有同事去
有齊都要肯請先得
你有冇試過先

咁易就唔會咁多人去英國啦
貪NHS人工低好玩咩
咁都係佢醒目同運氣好
讀個陣要
Tldr,
同我十年前jupas相比,
BBA變廢科
N展變勁科
但pure science 依然是最賤
你憑咩評級啊?吹水成分居多,又無實質數據支持。完全係呢個人主觀感受。嘩眾取寵
緊係唔去,平均香港高咁多
第三 工作文化瘋狂
死計爛計計盤數出黎
點知腦細要對數對到exact match
差$0.0001都唔得 樣樣野drill到去D
無關痛癢 對最終結果無影響既details
根本就係鑽牛角尖

OT仲癲 拿 我做左差唔多年半
我絕大部分時間都無見過班人番工同收工既
(可能佢地番8am收1am啦)
有時第二朝番到去 見到D人 send email
係1am/2am send既 星期六日夜晚都有
跟住咳到肺炎咁L樣都唔請sick leave
(可能驚腦細唔中意) annual leave 照番工開會
平時着西裝 annual leave果日着到便服番去開會
當自己放緊假 最痴線係 老婆係醫院話生得仔
但係仲要同下屬傾埋呢個excel先既腦細我都見過
我明 呢行多毒L 毒L咪唯有寄情於工作
全情投入囉 不過本人就真係不了🤮
你中英文有冇5呀?冇5唔可以major translate
事實係呢兩年好多老師走,冇pgde都請住先
唔識拆開黎講?
全部加埋再除 點分高低?
任何科:

4. 幾差都有BBA墊底 無需揸巴士

幫你答啦
入到hku已經係最難個關
之後考牌入政府唔難入
唔做政府人工係差d
但最緊要認清多數時間你係做公務員paper work
唔會係你想像中城市規劃師咁偉大有趣

想做公務員就入行, 為理想真係唔好入行
要讀Master 即係科bachelor廢囉

仲要Master轉所謂其他科都係得data science/CS 揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞