2023年香港之大學科目前景評分

306 回覆
20 Like 235 Dislike
精算學 Actuarial Science 評級: A+
做幾年野考完牌+AM 已經60k up
做多幾年輕鬆1M年薪
黎緊讀HKU 有UEC program 可以考少幾份卷 減低入行難度 加快考牌速度
收分唔算高 十分抵讀
如果年輕一代會每年睇下你啲Post,行少好多冤枉路
BDS宜家應該勁抽過medic啦
揀科千祈咪聽連燈仔講嘢
design人分咁多種
份糧嚟講平面/廣告點同室內比
你總唔會精算同會計話差唔多啊?
自膠:有人話design人唔會畀AI取代
睇下Dall-E,畫畫仲靚過我
建築已死,用命同火搏嘅former神科
依家nursing短期內就唔多樂觀,這一行香港長期落後國際標準,外國多年前護士可以讀上去自己獨立診療開診所,香港普遍護士一直在拖專業後腿反對這方向的發展所以一直原地踏步。
香港新一代怕辛苦一般都想搵容易錢,冇正常工作環境的前景唔會有太多精英願意入行。
樓主點睇言語治療
上面講咗hku speech
竟然係全部科最低評級
不過其實唔諗移民應該都有B+啦
hku 個名靚 政府黎緊又開一校一言語治療師
人口老化越黎越多人有言語及吞嚥問題
小朋友學習遲緩問題又越黎越受到重視
全港得hku 有bachelor degree 每年得50個位
就算有其他院校開master 都未飽和住
精算幾好,不過d試難考
不知移民易不易
又水人入精算
龍門老細張志傑當年都係300萬年薪不過不做,去做老細
IFoA神早有course exemption啦
SOA依加先有
out唔out啲呀
LAW BBA 會計 唔太認同前景根本好明朗
但我想揸巴士多d
但可以移民去外國做護士
醫療化驗>biomedical 但係五寶得D 咩邏輯
BMS BME 都係一啖啖
所以我先括號工程
一次過講2科
AH都有唔同科
有d可以評高d 有d就低d
但overall得D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞