2023年香港之大學科目前景評分

306 回覆
20 Like 235 Dislike
精算人考慣試架啦,hku 精算, cuhk ifaa都係尖子
or去考政府工 ,做tbb藝人 ,kol
都不差既,建築workload都不會學big 4 咁chur, 瘋狂ot.

早期 不少尖子都入建築,貪佢專業又work life balance, 又不洗見血污糟野
無人話過要爆肝
邊個咁同你講
有親友個細路讀緊hku mbbs ,佢話同班多左内地高考尖子來讀,仲有ib讀書
加上遲d再開多d醫科學位,競爭仲多
係 恆大,cityu都有開精算
精算工應該收3大,hku精算,ifaa cuhk多

見有師兄中大ifaa 畢業揾到工,做保險aix間公司,好似咪modelling個範。
你信浄係1年
真係唔影響local 就業同career path
hku 牙科,alfred hui讀個科
點會唔適應
大陸得1萬蚊一個月
香港starting已經7萬

有錢自然會適應到香港文化
可能佢叻仔既,自己都有秘撈跑數,佢做到三十幾歲就成頭白髮,壓力都幾大下

月入8萬幾即年薪過百萬既,精算工呢度好多人都過到。

不過佢做龍門一個月,應該都幾百萬營業額啦。 好過做精算
今年Master Fresh Grad Average的確係33-35K
btw 大陸公務員一個幾千元,最近仲要減人工

香港班高級公務員,十幾萬一個月

有可能遲d派佢地落來,取代呢班香港人公務員
所以最好都係讀房地產
自己拗塊地返黎
自己炒盡地積比
Fat fat
連登話唔會ga
香港公務員同醫護一定係香港人做
我未見過真係醒嘅人會覺得啲paper難讀
香港大部分人grad完3-4年都考哂啦
對比起IT要不停讀新野
精算讀一次就包升職加薪其實性價比算係咁
1.的確競爭非常嚴重 過到pcll真心人上人
2.你講counsel的確係要靠先天人脈或後天社交技巧,學識 溝通能力缺一不可
但有兩個誤區
a.counsel係做自顧生意 下限但但上限極高
係可以做到發達 唔同一般打工仔
b.solicitor完全唔需要你講呢d野 我唔知你講出人頭地係咩概念 但有一定年期月入6位完全係好常見 仲未計IPO果班月球人
3.唔明你講咩野 但法律系係睇入學完成績
你表現好入ifirm 同入唔到已經天上地下比
4.人手飽和我好應同,但18k你傻左?
我計埋你solicitor出身果兩年 ifirm有50-60k
普通local細firm都有30-35k左右 仲未計你轉正先叫正式搵錢

其他行業我評唔到因為唔熟
但只睇law呢行就明白你只係上網東砌西砌搵資料鳩up
唔好話你自己無呢行經驗 你稍為問過一個讀呢科ge人都唔會鳩up成咁
香港地來來去去都係叫人讀個幾科做個幾行架啦社會機器咁
邊間鋪m有80k,等我八下,以前仲可能title同seniority唔統一,但近年好多行都幾一致
Aia定axa? 講真精算頭幾年人工算有數得計,好多鋪每份卷加幾錢人工我都知,am要砌到有60k,m有80k+都真係幾唔易
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞