2023年香港之大學科目前景評分

306 回覆
20 Like 235 Dislike
Mech Engg 移民首選
其實係
咁點先可以增加見識?
我宜家先Asso year1, 仲有三四年時間,如果你可以教到我嘅話,三四年去增加見識已經夠。
hk唔入流啦
外國大把cs勁人
聽師兄講
二十年前 PG Arch 畢業 30k+ 起跳
今時今日 PG Arch 畢業 25k 都唔知有冇
連登仔不願接受的事實
調整返B
BBA 都有c-? 唔係話乞食㗎咩 間間u都咁多畢業生,輪大米咁款
移民就a+
留港比盡得c
會計係辛苦,但係行業係有發展,仲要會計skill set好多行都用到,其實只係辛苦但唔算唔明朗
如果讀cuhk果科english 冇pgde 又想移民 點部署好
畢業走去讀speech therapy master 移民有冇可能
邊度聽返嚟
今年Master Grad 35k+ 睇經驗
RA左 ~60k
Engine 喺外國神科嚟㗎
Speech移民有鬼人請,Speech呢科真係本地發展為主
港姐amber tang hku 建築畢業又不返去做archi, 都60k 起薪 ,明明又戲拍

仲有chill up個tim哥都係中大建築畢業,寧願做utuber kol, 都不做返本行

不過佢地屋企都好有錢
no problem, 新聞講左 佢地内地落來醫生都係一年有限度服務。 不會影響local醫科就業同埋career path
呢個認同,中英文屈機,即使沒first hon都入到eo....
會計係辛苦但是升到上去人工幾好

親戚2公婆30頭,做big4 都十幾萬一個月,供緊過千萬既樓
5. 你教得同你教到係兩件事
好多香港人英文夠做到專業或者學術討論
但係傾唔到閒計
你係香港可以用英文教書
唔等於去到英國可以用英文同學生傾到計
btw 外國教書份糧真係有啲低
好多allied health 移民左。之前朋友去睇ha睇開個位senior物理治療師,佢今年都移民走,去左英國

仲有越野跑四徑前王者 jacky leung做ngo物理治療師,上年都去左外國,帶埋2個女
只可以話archi唔係一般科目,要有啲art sense
physio 大把人走
ST個d難
屋企有錢邊捱到日日Ot又大壓力
Big4做得耐都搵到錢咖 又唔見個個衝去做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞