有冇沙駕考車既巴絲(7)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
轉左線洗唔洗望盲點

https://youtu.be/b4Wi091oQvc

5:46佢有望
但唔係話左線豁免望盲點咩
前兩日我望咗 個師傳教話轉左線豁免望盲點
望鏡就得
自私定van 先
van
係可以唔望 貨van 望左鏡就得
考試你做到望盲點就盲 無人會話你錯
唔該
同埋建議搵啲時間去九龍補鐘,練下出讓線路口同過死車,我覺得沙田好少機會練呢啲技巧
一時時,我補過三次,一次係兩次唔係
有一次俾架車我個軚盤係歪的
車行緊直線,個toyota logo 指住2點方向
利申:呀sir 係教得ok,不過佢係記位式的教法
咁癲軚盤都歪
唔上堂去投訴啦
睇你點睇,我建議跟多兩個街師傅
1. 沙駕老師只有一套教法,唔會變通,但佢教的野應該係只啱考試
2. 跟多幾個師傅可以聽下佢的教學生的故仔,同對唔同路面的做法
3. 架架車都揸到先叫識揸

壞處
1. 當兩個師傅教法唔同,佢會發現你出去補鐘
2. 教法唔同你會疑惑邊個先啱同教試個時點做

但整體我認為係利多於弊
學車駅無得投訴啦,同埋之後都揸慣左
考邊條線係唔會講比你知?
直接出街你自己認?
自己認,
個官只會同你講點行。
嘩 河畔條線難過同長過多石咁多嘅
https://youtu.be/gOfIvfYsACg
好似條片一開始咁 如果行中線
考官會點同你講?話下個燈位轉右定直接行中線
燈位轉右/轉左咁樣,
前面十字路口直去, 類似咁樣。
一開始直行唔洗轉線就係多石同大涌橋
要轉線就河畔 要轉右就銀城
睇片係咁 有冇錯
係….
沙田係教考試技巧 有時唔會教點解
出去補鐘會學多d野

例如銀城 去迴旋處條直路 上斜果陣
駕院師傅會叫你準備cut去右線

私補師傅 叫你過埋最高位先決定cut唔cut

點解呀?

因為果個位視線可以望遠睇下前面有無死車先決定幾時cut

覺得會多d detail位
我學院車都試過唔知係咪有人狂扭死軚搞到咁好在考試前都有整返
其實想問各位沙駕仔一個問題:
大家覺得沙駕學完係咪真係叫唔識揸車?
我街師傅教一上橋就可以右線
沙駕師傅教最高位先決定

後尾覺得一上橋就cut右線好啲,
因為反正都用右線,早cut 早著
好過左線落到橋俾車zip 到時尷尷尬尬停左係路口
沙駕師父叫學生唔好cut 右,因為有人投訴學車一早cut 右拉晒龍
運輸處d 官同沙駕師父咁講
我都聽過呢個故事,所以所有沙駕師傅都唔會咁教
但如果我考銀城應該會cut 右,因為少好多麻煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞