有冇沙駕考車既巴絲(7)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
恭喜,考邊條?
有咩驚險位?分享下
恭喜恭喜
我考多石
學院範圍內考泊位掉頭(無驚無險)跟住就直接出街
源順圍之前啲路都無咩大問題
係咁啱前面架私家車同我一樣考多石
但佢唔快搞到我好多位正常要上三波都無位上咁濟
入到源順圍轉果個死車灣 本身對頭無死車應該幾好轉嘅
我轉到一半見到對頭有架大車埋到嚟仲要拖住架巴士嚇到我即刻停車等佢過先
但佢過果陣都無踩到過我果邊搞到我有啲懷疑自己停車嘅決定啱唔啱
不過我諗應該無嘢嘅都係穩陣啲啫

之後到源順圍出去個燈位啦
咁我都話本身有架私家車起我前面同一考線
佢過燈過得太慢搞到我要玩尷尬燈急停
停完一望見到車頭疊左白線已經心諗仆街啦今次

仲有就係返到學院玩埋斜坡停車開車
我二波轉完左上斜坡果陣唔記得打返左燈就停車
一停果下又心諗唉屌衰撚埋乙部

點知最後無事
真心覺得自己好彩 考官唔係killer
恭喜巴打,真係有驚無險
我沙駕呀sir 都話有啲考官好牛精,
掂少少白𠝹都肥你
巴打行運!
恭喜恭喜,遇到好考官
巴打真係好好彩
有得考多石又遇到好官
醒起多樣嘢
我諗考官應該係feel到我起源順圍後段有啲慌
所以想考下我 起源順圍轉返出嚟之後叫我行右線右轉完再連cut兩線返學院
(之前有追post知有啲考官係會叫人用右線 不過我練車果陣無試過咁行)
好彩係咁叫自己定啲嚟 唔好佢拋到
我估我呢道做衰少少佢可能就會手緊啲肥我
題外話,其實點解啲自動波學車會行得咁慢?
不論私定Van
怕超速掛
慢到好似行緊10km 咁
我之前學車吊佢地尾,都吊到有啲不解
明明前面順到可以上三波
因為唔洗轉波,所以冇意識要加速
棍波車全程行1波你會feel到好似做漏嘢咁
想問下基礎訓練有冇得walkin?
我今日睇個app成7月21日先有位 我9月頭就考
夠唔夠時間上堂?
真係要操下,其他位置都有機會cut 出去行下,一來考官可能心急,二來又可以睇下考生過線做成點
book 左先
再建議你打去hotline 問問
做咩預到咁炆?
唔好上 直接上車
呀sir 哂小小時間 同你講解啲基本操作
真係,其實都係照咁 cut
但考試緊張時會慌,所以建議大家練下cut 中線,cut 右線
得架咩
定我真心左?
Van唔駛望
佢假設你輕型貨車唔係輕型客貨車
輕型貨車後座窗理論上係密斗 所以左後你係睇唔到

但私家車係要望既
咁 樣考會唔會俾人剔車速未能配合路面?
之前冇留意基礎訓練原來咁full 以為好快上得堂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞