有冇沙駕考車既巴絲(7)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
我操作冇問題,主要係上咗咁多堂都冇點練過過死車,然後我又考河畔所以就肥鬼咗
排咗尾期去忠義街考
學車x補鐘 突然cut晒我啲堂, 得番10日左右就考都唔知點搞

有冇打去問下乜事
係咪有師傅走
智專?買學校補鐘?
7堂駕院9堂學車駅
一堂45分鐘
唔該晒巴打
有個師傅無啦啦請假, 有個就要隔離7日(上堂前一日, 補唔到堂俾我
但佢又叫我搵另一個姓梁既師傅補
咁好可能佢自己都已經Full左
咁姓梁嗰個有無期俾你補鐘?
考前搵街師傅補左2日,總共四節
如果對自己泊位調頭有信心嘅話,建議搵出面啲師傅
駕院補鐘真係唔抵,貴成倍有多
我考棍van佢淨教私家車, 梁岩岩覆我full埋
Sor唔知你棍Van
一係問下你駕院師傅有無期幫你補鐘喇
貴就貴啲,但係好過你Fail左又俾多六千銀
點解唔叫師傅同你練河畔? 我之前學院行過兩次都好亂,之後補學車易,阿sir同我行咗四次,嗰晚已經掌握到點樣處理
7/7 考河畔一take pass
有冇人買補鐘泊位
有練,只不過我每次見到有對頭車都會忍唔住問師傅點處理,從來冇試過自己搞掂,所以上咗咁多堂都係唔熟

同埋學車駅個阿sir好鍾意叫人過死車要爽手,話就算有對頭車,只要夠位都可以照過,停車塞住後面反而會俾人肥,跟住我又信咗佢嗰套,到考試遇到呢個情況都係咁做就俾考官踩停咗事後諗返,其實停錯車最多只會細剔警覺性及判斷力弱,只有killer先會即刻肥你,但唔停車就個個官都會覺得危險而踩停你,所以點都係停車好

總結黎講就係衰on9
唔關你事,你唔好彩遇到個阿Sir誤導你啫

過死車,打燈+望鏡+望盲區,爽手過係啱

但前面有對頭車,如果同佢距離遠,之後有位入返左邊空位(當然要有最少三四個車位長),就盡快响佢到之前入咗左邊空位(或入返自己線內)停車。如果左邊無位俾你入返去,就搵個右邊無死車嘅位停,等佢有位過你。

如果距離近,就最好停車俾佢過,佢駛到同你好接近考官唔會話你錯。

如果前面近距離有一個窄位左右都有死車,我會响嗰個位前最少一個車位停車等對方面過哂先開車。

總之有對頭車除非兩邊都入哂自己線同埋有一米距離,否則停車通常都係一個優先嘅選擇
想問下學車駅補鐘其實係咪個個師父都差唔多比4個期要分兩個師父黎幫手補,仲要勁多期都full
試過3個,3個都好唔錯
教到嘅技巧同留意嘅地方比沙駕多
係風格有少少分別
你阿sir係咪叫你有對頭車 都照扭出去騎線?
學車駅邊個呀sir?我黎緊都補鐘
係。補鐘阿sir話只要對頭車冇騎線,而且夠位就可以出,慢少少過。不過駕院阿sir話有對頭車就點都要停
陳sir
個個都話佢唔錯,但我覺得佢教過死車嗰套做法有啲伏,唔知係我理解錯佢意思定點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞