劉仲敬對香港評論整合 (11)

1001 回覆
7 Like 17 Dislike
講番香港好過
MPF好快會被支那割韭菜

BTW 係英國可以睇BBC新節目

https://www.bbc.co.uk/programmes/m0018shr
問題係當初conservative既slippery slope arguments
其實宜家見到明顯係越來越似現實
當年trimester rule最後係變成美國允許21周以上墮胎
有部分周仲係31周以上都ok
呢個令美國墮胎甚至比大部分歐洲國家都寬鬆
實際上就係行緊去極端女權所講
“只要個媽媽想,幾時都可以墮胎”
而唔係當年moderate feminists承認胎兒係有intrinsic right
係twitter同dc示威其實唔難見到胎兒無權呢個觀點越來愈普及化
其實係因為有班耶撚玩到強姦、亂倫、胚胎殘疾都唔准墮胎
兩邊先玩到咁激
事實對社會無好處
其實咪得德州同阿拉巴馬
其他南方州都係行21 weeks rule
宜家trigger laws 已經唔止呢兩州
我記得係好幾個州接近total ban
睇呢個網
有6個州trigger laws 係極嚴格

https://news.trust.org/item/20201231112641-qfynt/
樓主#30561
我都來倒瀉屎有份
✔️落仔權交畀議會立法,而唔係畀最高法院判決箍死
(有人講點解槍權又唔畀州立法決定,因為憲法定咗lo,想落仔權同槍權一樣噉處理,修憲lo。)

我哋不妨試下逐點研究
受精卵嗰一刻,1變2,2變4,4變8嗰一瞬間,如果人能夠喺呢一刻對冧d細胞,相信多數人都唔覺得噉係謀殺掛?唔通佛觀一缽水,八萬四千蟲,飲水都殺生咩 IVF、stem cell研究諸如此類都唔使做laa
如果個B已經出咗世,相信正常人100%覺得呢個時候對冧佢=殺嬰=謀殺laa
噉喺受精卵到出世中間,邊一刻之前唔算謀殺,邊一刻之後算呢?

呢個問題,就等於幾歲成人一樣,其實邊話得埋。
多數國家18歲,日本以前20歲,潮州人15歲出花園……但按生理學來講,應該係以男仔遺精女仔初潮,判斷一個人進入青春期laa。但係進入青春期之後幾耐,先至心智成熟呢?當然係冇一個quantitative標準。
而即使定咗一個法定年齡,法庭一樣可以再研究,係咪可以將個法律上嘅未成年人,當成年人來處理。

胎幾時開始算人,咪睇下選民嘅共識係乜lo,受精卵又得,有心跳又得,fetal viability又得……

至於我個人嘅睇法呢
危害老母生命嘅,或者驗到胎本身有嚴重疾病嘅,無論週數,一定畀落laa
強姦、亂倫嗰類嘅,應該無論週數,畀落laa
好人好者嘅,fetal viability之前任落laa,緊d就16週左右,鬆d就24週左右掛
講漏一個觀點
我個人認為凡係私人範圍嘅嘢,政府都冇權立法規管

例如私人場所話之你食煙隊草high白粉……但係公共場所食煙就應該禁,因為二手煙會影響到其他人
而老母同胎之間,如果認為個胎一日未出世都唔係人嘅,噉真係冇咩理由去管佢。唔通自殘都係刑事咩?
但係當個胎算係人之後,噉落唔落仔就唔再係老母「一個人」嘅私人範圍。所以政府有權立法規管嘅。
所以立法定胎幾時開始算人。之前任落,之後就要限制。

而我基於呢個觀點,亦認為,政府冇權立法禁用避孕用品。政府冇權規管consenting adult之間嘅性行為。我亦支持法例承認同性伴侶關係,同性伴侶關係嘅權利比對婚姻關係嘅。
再講多句,我認為性別應該重新定義做生理性別biological gex。身份登記必須紀錄嘅係呢樣。自我性別認同perceived gender,係選填,填乜話之你。
最弊啲人好難明呢
有d文化,覺得連細路都係父母話晒事嘅,要打要殺都得,噉可以想像,呢d文化應該任你落仔都得
如果覺得打仔係私事,噉就冇理由有虐兒罪。如果覺得落仔係私事,噉就冇理由唔畀落。
星島:習初訂訪港兩天 每天即日來回深圳
https://lih.kg/3055438

biological sex 係唔一定可以二分法

XXY trinomy 究竟係男定女先?
另外,點解有嚴重疾病嘅,應該無條件畀落,我覺得可以按呢個角度考慮
如果支持童年安樂死嘅,或者一般安樂死嘅,噉應該都支持落病仔laa
否則,唔畀落,夾硬生出來,等佢18歲再畀佢揀安樂死?或者喺佢細細個,佢自願+父母同意,選擇童年安樂死?運吉?
基於疾病因素揀胎,唔係play god,啱啱相反,大自然本來就好多呢d事。
https://en.wikipedia.org/wiki/Infanticide_(zoology)
人類發展出極複雜嘅社會,先唔使再冇底線行呢套survival of the fittest。呢d問題嚴重嘅胎,喺出世之前選擇結束佢哋,我覺得ok。
其實1938年嗰陣國民黨有同時任港督羅富國提議割讓新界換取軍事援助,不過羅富國深歆支人德性,最終否決建議
支式墮胎係進步到殺嬰,生完出嚟都仲有得墮
有無source
「產後墮胎」
2012年左右有美國人提出呢樣嘢, 引起輿論公憤, 支那人嘅日常就已經進步過所有西方進步人
Macri, Franco David. “Abandoning the Outpost: Rejection of the Hong Kong Purchase Scheme of 1938–39.” Journal of the Royal Asiatic Society Hong Kong Branch, Vol. 50, 2010, pp.303–316.
揾到
又可以證明支那民國確實係承認香港不屬於其領土範圍
其實班耶撚保守州份係墮胎法呢個議題中

無視美國憲法第一修正案中隱含的政教分離
而且濫用美國憲法第四條的第二款引渡逃犯,又無視第四條的第一款特權和豁免權

德州的跨州追捕係好有問題
支那係二千年嚟既進步,西方頂盡得兩百年,論進步還看中國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞