(勸世)讀機電真係冇底深潭

551 回覆
639 Like 23 Dislike
BS定BSE
因為少 香港先值錢 點條明路比你

做Data Centre mains去到manager grade真係勁少人

材 請唔到人 你做番大眾做個d 未死緊
BSE
利申冷氣佬
會,冇女既屌
咁係個牌太易考
唔關學位多唔多事
老7講,宜家升降機班師傅好多賣夜更賣到4-5皮,以中三計,算ok,以血換錢
小弟做咗6年main con
之後1年走咗去supplier
老實講,supplier份工係好舒服,準時放工,不過我頂唔順太舒服。我要環境迫我進步,所以我走返去main con,至少會與時俱進。

個人心得,每份工都有難處
Main con係辛苦但你班partner係有工程底同唔好似sub con咁低地位

Supplier係舒服,但你要sell到同埋你既受聚係普通人,你up完好多野點解要做之後,佢又話太貴點解無得平。對牛彈琴,但老闆又叫你唔好放過呢個機會。
bs同eee點串連埋
用HD黎講
以前EE既數學,machine and drive,….等等科目係好Q多野讀好難, 係IVE而加將個難度調低晒
而且你知唔知PT考試同FT好唔同
之前有睇過下pt d卷易到爆
咁既情況都畢唔到業都幾難
Sub仔做冷氣/電都可以爬上去PM 水嘅話就....SE止步啦
重點
UST ME都話為錢做冷氣仔
讀完 去外國
cfu普遍唔賣血兩皮多d左右
對自己咁冇信心?
咁點都有人做30都上唔到pm既
起碼我個pm 畢左業先10年
我有朋友係政府做BSE 日日屌下人就100K個月,聽佢講好易做,仲要準時收工
好似同你兩個世界咁嘅
Bse外國搵唔到食架
乖乖地讀多次degree
Internet of things, material
好多野都需要機電 就算起樓都有好多野玩
不過對比外國 香港真係得建築多發展
一係software
6位一個月個啲,真係賣個法律責任比你
你本身唔熟架步咩都鳩簽既話,三個月內等釘牌
我垃圾黎,唔洗比人打都收皮

不過我23歲做3沙已經35k,當時15年
佢本身科電同細電有啲關連 不過都係好皮毛
但見過真係有人BSE跳到去EEE/ME/EE 但追到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞