(勸世)讀機電真係冇底深潭

551 回覆
639 Like 23 Dislike
講真如果唔係有料嗰班
不如腳踏實地入政府躺平
稱唔上扶搖直上都算係平步青雲
叫做下半世唔洗休先
透過 HKG 分享一則貼文:[若要生活好,咪撚讀CIVIL] 各工程前景討論區
https://forum.hkgolden.com/thread/4576022/page/1

當年邊個係高登第一個開呢個post 既正仆街
條大數貴唔貴得過紮鐵釘板落石屎鋼結構?
咁無論civil定BSE都係咁,只不過E&M政府位少
我當年都係上高登,個時中五會考,信左,好記得個時仲話civil比BSE食住
想問下而家UGC 大學 EE畢業 做咗兩年同電冇關嘅嘢 想入返行 最好都喺emsd?
3成仲要分風火水電媒升降機
傻撚左,你sub仔妓黎架炸
乾收銀可以屌7則師
真 頂唔順已經轉行
去讀醫,7皮起薪
叻仔
工程來講如果唔係想衝上去, 不如入政府舒服下好過
出面班判頭同乾收銀老闆 從來無當過員工係人
會計人工好過機電
入怡和嬉戲
萬般皆上品 唯有工程低
出到黎無咁多野你計,
又唔係你做design and built
最多計下風量風速風喉面積嫁炸,
就算要你計,上網求其搵就有,過左海就神仙
不過係最低等果隻
撈返本行先再入政府
其實builder即係做咩,同bs有咩分別
分享一下,以前細個跟大佬同業主則樓,d結構佬,builder佬,乾收佬吹水,咁大家啱啱埋job互相介紹互相派卡片咁,最後到我大佬機電佬想拎張卡片過嚟個時個個都靜唒然後坐底,業主代表望一望我大佬,都冇伸手拎卡片既意思,然後就開會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞