(勸世)讀機電真係冇底深潭

551 回覆
639 Like 23 Dislike
淨冷電即係唔算sub con?
判頭果d?
搵人幫你做埋扣錢搞掂
你唔做咪搵你老闆 最後你都係要做
但讀完做起樓都唔使再計
讀工程其實幾好
你take course 盡量避BS course讀多d mechanical design ,materials, stat 同CS course其實可以訓練到人既思維
當然呢d course 都好爛grade同埋令你搵唔到BS 既工
但如果你岀到黎係做technology同金融之類呢d智識真係幫到手
mechanical design, material etc...係香港揸兜
工程叫餓你唔死,搵到兩餐狗飯食,不過唔好諗住好好搵
你係都要搵翻工程工咁梗係乞食啦
你GPA過三考翻個CFA又有STEM Background 你報銀行MT或者technology division一定前途好過你做工程咁囉
個重點係你用心去學習STEM degree俾你個training
讀完都係要轉行,索性讀其他好過
家下金融對流行請stem graduate喎
大判機電,so?
唔洗同人比較讀咩讀咩好

讀civil都係要俾則師屌丫,點解唔讀architecture?
讀Mech之後去左做Lift 👋🏿
讀mech做bse囉 做lift maintance ja ma 又唔係design做發明
我19年fg,成堆main con都出緊22k㗎喎
連登最多ive hd窮撚 入鬼到Cuhk KongU architecture 咩
啲圖而家番晒大陸畫
pro
收左佢d學徒出品,1-2個位比你街人搶下lo
識有人畢業四年做pm
ive 嚟講EE都算易上返ugc 嘅,仲有software engineering 上ugc 個率都高

IVE EE第一年都係教啲基本m2數/simple circuit theory/做practical training 落手砌MCB駁燈嗰啲,之後就開始多machine and drive/ power system/ 進階啲嘅m2數要學
香港無空間/資源/配套去發展重工業,讀大電畢業做返大電嘢主要都係兩電一鐵,再唔係就入大學/科學園做R&D

香港起樓多,所以多數都係做BS
我講緊嘅係考rpe
Mechan Eng要搵錢起碼都要考到個RPE MCL可以簽form 5先正式搵錢,但好無奈考嘅過程好難
電唔同,個c牌唔洗經歷考牌呢樣野,輕輕鬆鬆袋C牌落袋
大陸仔神cad手五千幾一個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞